Galette je francuska otvorena rustikalna pita, tradicionalno punjena voćnim i slatkim nadjevima, ali postoje i mnoge slane varijacije. Jedna od njih je i ovaj galette od rajčice, s jednako ukusnim i dodatno začinjenim prhkim tijestom te finim nadjevom od sira, vrhnja i puno rajčica.

U trendu Spud Bud Spud Bud Hit-krumpiri zbog kojih se čekalo u ogromnim redovima na Dolcu sele se na more Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest Ribarska kuća u uvali Magrovica, Dugi otok, Airbnb - 2 Pravi mali raj Dva metra od mora: Ribarska kućica na Dugom otoku za istinsku uživanciju

Galette od rajčice osobito će prijati ljeti, kada su rajčice pune okusa, a možete ga jesti i toplog i hladnog... i u svako doba dana. Kombinaciji hrskave kore i nadjeva teško je odoljeti, a baš kao i kombinaciji maslaca, parmezana, začinskog bilja i sočnih rajčica.

Galette s rajčicama - sastojci:

Za koru

  • 240 g glatkog brašna, prosijanog
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • 1 veliko jaje, umućeno
  • ½ čajne žličice bijelog octa
  • 60 ml ledeno hladne vode
  • 170 g maslaca, narezanog na komadiće
  • 50 g sitno naribanog parmezana
  • 1 veliko jaje umućeno s 1 čajnom žličicom vode, za premazivanje

Za nadjev

  • 2 do 3 velike domaće rajčice (300-400 g), narezane
  • 240 g grčkog jogurta
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 50 g svježe naribanog cheddara ili gaude
  • 25 g svježe naribanog parmezana, plus za posipanje
  • 3 žlice pesta
  • sol
  • papar
  • svježi bosiljak, za ukras

Galette s rajčicama - priprema:

  1. Dodajte brašno, sol, bosiljak i origano u multipraktik ili blender i kratko miksajte.
  2. U zdjelici umutite jaje pa dodajte ocat i vodu.
  3. U blender ubacite hladne komadiće maslaca i parmezan i pulsirajte dok se ne stvore krupne mrvice.
  4. Ulijte smjesu vode, octa i jaja te pulsirajte dok se sve ne sjedini.
  5. Dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
  6. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  7. Na ploške narezane rajčice rasporedite u jednom sloju na papirnati ručnik, posolite i ostavitte 10 minuta da puste vodu. Nakon 10 minuta osušite ih papirnatim ručnikom.
  8. U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, češnjak, tvrdi sir, parmezan i pesto. Dodajte po prstohvat soli i papra. Miješajte dok se ne sjedini.
  9. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte ga na debljinu od otprilike 6 milimetara.
  10. Položite tijesto u lim za pečenje i ostavite da "višak" tijesta viri preko ruba, otprilike 5 do 7 centimetara.
  11. Žlicom rasporedite nadjev od sira i vrhnja po tijestu, a zatim na njega položite rajčice. Popaprite pa preklopite rubove tijesta prema unutra.
  12. Premažite tijesto jajem s vodom.
  13. Pecite galette dok kora ne postane zlatnosmeđa, otprilike 40 do 45 minuta.
  14. Izvadite iz pećnice i pospite svježim bosiljkom i parmezanom. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta prije rezanja.

Brzo, lagano i povoljno: 7 neodoljivih ljetnih jela za koja vam pećnica ne treba Kus-kus salata s tunom: Popečci od tikvica Rižoto +4 Rižoto