Galette je francuska otvorena rustikalna pita, tradicionalno punjena voćnim i slatkim nadjevima, ali postoje i mnoge slane varijacije. Jedna od njih je i ovaj galette od rajčice, s jednako ukusnim i dodatno začinjenim prhkim tijestom te finim nadjevom od sira, vrhnja i puno rajčica.
Galette od rajčice osobito će prijati ljeti, kada su rajčice pune okusa, a možete ga jesti i toplog i hladnog... i u svako doba dana. Kombinaciji hrskave kore i nadjeva teško je odoljeti, a baš kao i kombinaciji maslaca, parmezana, začinskog bilja i sočnih rajčica.
Galette s rajčicama - sastojci:
Za koru
- 240 g glatkog brašna, prosijanog
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- ½ čajne žličice sušenog origana
- 1 veliko jaje, umućeno
- ½ čajne žličice bijelog octa
- 60 ml ledeno hladne vode
- 170 g maslaca, narezanog na komadiće
- 50 g sitno naribanog parmezana
- 1 veliko jaje umućeno s 1 čajnom žličicom vode, za premazivanje
Za nadjev
- 2 do 3 velike domaće rajčice (300-400 g), narezane
- 240 g grčkog jogurta
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 50 g svježe naribanog cheddara ili gaude
- 25 g svježe naribanog parmezana, plus za posipanje
- 3 žlice pesta
- sol
- papar
- svježi bosiljak, za ukras
Galette s rajčicama - priprema:
- Dodajte brašno, sol, bosiljak i origano u multipraktik ili blender i kratko miksajte.
- U zdjelici umutite jaje pa dodajte ocat i vodu.
- U blender ubacite hladne komadiće maslaca i parmezan i pulsirajte dok se ne stvore krupne mrvice.
- Ulijte smjesu vode, octa i jaja te pulsirajte dok se sve ne sjedini.
- Dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Na ploške narezane rajčice rasporedite u jednom sloju na papirnati ručnik, posolite i ostavitte 10 minuta da puste vodu. Nakon 10 minuta osušite ih papirnatim ručnikom.
- U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, češnjak, tvrdi sir, parmezan i pesto. Dodajte po prstohvat soli i papra. Miješajte dok se ne sjedini.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte ga na debljinu od otprilike 6 milimetara.
- Položite tijesto u lim za pečenje i ostavite da "višak" tijesta viri preko ruba, otprilike 5 do 7 centimetara.
- Žlicom rasporedite nadjev od sira i vrhnja po tijestu, a zatim na njega položite rajčice. Popaprite pa preklopite rubove tijesta prema unutra.
- Premažite tijesto jajem s vodom.
- Pecite galette dok kora ne postane zlatnosmeđa, otprilike 40 do 45 minuta.
- Izvadite iz pećnice i pospite svježim bosiljkom i parmezanom. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta prije rezanja.
Brzo, lagano i povoljno: 7 neodoljivih ljetnih jela za koja vam pećnica ne treba