Pollo al ajillo (piletina s češnjakom) španjolski je specijalitet koji dokazuje da su najjednostavnije stvari u životu često i najbolje. Za pripremu ovog mediteranskog jela trebat će vam tek piletina, začinsko bilje, češnjak i prilog po želji.
Uz piletinu s češnjakom Španjolci najčešće poslužuju kruh, ali odličan izbor su i palenta, riža, heljda ili pak povrće po želji. U receptu se koristi i šeri, koji okus umaka čini kompleksnijim (pazite da ne bude presladak), ali možete iskoristiti i Madeiru, ili pak polusuho vino prema želji.
Piletina s češnjakom - sastojci:
- 750 g do 1 kg piletine
- 10 do 12 češnjeva češnjaka
- 3 žlice (oko 45 ml) maslinova ulja
- 1 čajna žličica suhog timijana
- 1/2 čajne žličice suhog ružmarina
- 2 do 3 suha lovorova lista
- 80 ml šerija ili polusuhog vina
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin za posluživanje
Piletina s češnjakom - priprema:
- Začinite komade piletine solju i paprom. U srednje velikoj ili velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada je ulje zagrijano, pržite piletinu u serijama, pazeći da komadi nisu preblizu jedan drugome.
- Vratite svu piletinu u tavu, dodajte češnjak, timijan, ružmarin, lovor, te dodatno začinite solju i paprom. Poklopite tavu, smanjite vatru na srednju i kuhajte 15 do 20 minuta, povremeno miješajući kako se piletina ne bi zalijepila. Maknite poklopac, vratite vatru na srednje jaku i ulijte šeri ili vino. Pustite da kuha 2 do 3 minute bez miješanja.
- Promiješajte i pustite da tekućina ispari, oko 10 minuta. Maknite s vatre, po želji pospite svježim peršinom i poslužite s kruhom, palentom ili prilogom po želji.
10 recepata za prefini roštilj: Slasna vratina, marinirane tikvice, brzinski BBQ umak i druga jela za savršeni dan u prirodi