Piernik je jednostavan, ali sočan poljski kolač koji miriše poput paprenjaka i medenjaka, a slast mu daje i čokoladna glazura. Kako bi imao karakterističnu aromu trebat će vam mješavina začina za medenjake ili pumpkin spice, a možete i sami napraviti mješavinu od cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Neki kuhari će dodati i piment, mljeveni korijander, kardamom, kakao prah, crni papar kao i zvjezdasti anis te kim.

Piernik bi se s poljskog preveo kao „paprenjak“, ali može i ne mora sadržavati papar. Med se tradicionalno dodaje u kolač, sol naglašava okus, a maslac je tu za sočnost.

Piernik možete ukrasiti sitno sjeckanim orašastim plodovima poput badema, lješnjaka ili oraha, kao i dodati usitnjeno sušeno voće kao što su marelice, jabuke ili šljive. Poželite li, kolač možete i zamrznuti, a u tom slučaju ga iskoristite unutar tri mjeseca.

Sastojci za piernik:

  • 210 g brašna
  • ⅔ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ⅕ žličice soli
  • 2 žličice mješavine začina za medenjake ili pumpkin spice
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličice cimeta
  • 2 žličice kakaa
  • 90 smeđeg šećera
  • 120 g meda
  • 100 g maslaca
  • 100 ml vode
  • 2 velika jaja

Za preljev: 

  • 50 g nasjeckane tamne čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 1 i ½ žličice maslaca
  • 2 žlice nasjeckanih orašastih plodova/sušenog voća

Priprema piernika:

  1. U loncu pomiješajte maslac, med, šećer i vodu. Lagano zagrijavajte dok se maslac ne počne topiti miješajući kuhačom pa maknite s vatre i nastavite miješati dok se maslac potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Pripremite suhe sastojke: pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, začine i kakao.
  3. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzija i namastite kalup od 23 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  4. Nakon što se mokra smjesa ohladi (još uvijek može biti malo mlaka) umiješajte jaja. Postupno umiješajte suhu smjesu dok se potpuno ne sjedini, al nemojte previše miješati tijesto.
  5. Ulijte tijesto u lim. Pecite u donjem dijelu pećnice kako bi gornji dio što manje pucao 1 sat i 10 minuta (ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista).
  6. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 10 minuta, a zatim stavite kolač na rešetku za hlađenje. Pričekajte da se potpuno ohladi prije ukrašavanja.
  7. Otopite obje čokolade s 1,5 žličicom maslaca na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dobro promiješajte i prelijte po kolaču. Pospite orašastim plodovima/suhim voćem i nježno pritisnite kako bi ostali na mjestu dok se čokolada stvrdne. Pričekajte da se čokolada potpuno stvrdne prije nego što poslužite kolač.

Bodljikava kruška slatkog srca: Jako dobri razlozi zašto bi se opuncija trebala češće naći na tanjuru Opuncija - 3 Opuncija - 4 Opuncija - 2 +1 Opuncija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju