Pečene gljive izvrstan su dodatak brojnim jelima. Odlično se slažu s pečenim odrescima i/ili burgerima, no poslužiti ih možete i uz vegetarijanska jela – uz pire od krumpira, tjesteninu s povrćem, ali i brojne salate.

Da biste pripremili ukusne pečene gljive, potrebno vam je tek nekoliko sastojaka. Imajte na umu da je bolje ne stavljati gljive pod mlaz vode, već ih je poželjnije očistiti krpicom ili papirnatim ručnikom pa potom začiniti i staviti u pećnicu. Evo što vam je potrebno:

Punjeni šampinjoni Hrana i piće Formula za idealan nadjev: Recept za šampinjone punjene šunkom i sirom

Sastojci:
450 g šampinjona
3 žlice rastopljenog maslaca
2 žlice parmezana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
sol i papar po želji

Piletina u kremastom umaku s gljivama Hrana i piće Samo 5 sastojaka! Recept za finu pečenu piletinu u kremastom umaku s gljivama

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Papirnatim ručnikom uklonite nečistoće s površine gljiva.

3. Uklonite stapke gljiva.

4. Namastite lim za pečenje ili tavu od lijevanog željeza pa poslažite očišćene gljive s klobukom okrenutim prema dnu.

5. U rupu svake gljive nakapajte otopljeni maslac, stavite sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.

Umak od šampinjona Hrana i piće Kralj stola: Trik za savršeni umak od šampinjona

6. Stavite peći u pećnicu oko 15 minuta.

7. Izvadite gljive iz pećnice, pospite ih s parmezanom i vratite da se sir malo rastopi i zapeče. Za to će vam biti potrebno oko tri do pet minuta.

8. Pečene gljive posipajte sa svježim peršinom i poslužite kao prilog uz meso. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako uklonite stapke gljiva, začini će se lakše upiti u plodove. No gljive možete ostavite cijele te ih ispeći u pećnici s tek nešto soli i papra te rastopljenim maslacem. Umjesto da ih narežete, češnjeve češnjaka ostavite cijele i tako ih ispecite u pećnici, a umjesto njih možete staviti i četvrtine luka. Na kraju pečenja povrće poslužite zajedno s gljivama.