Panna Cotta u prijevodu znači kuhano vrhnje, a odnosi se na ukusni desert koji se sastoji od slatkog vrhnja sa želatinom i voćnog preljeva. Svoj oblik poprima u kalupu, a može se aromatizirati kavom, vanilijom, rumom ili citrusima.
Povjesničari se dan-danas ne mogu dogovoriti odakle nam je točno došla Panna Cotta. Neki smatraju da se prvi put spominje u gastro zapisima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a da su je izmislili slastičari iz Pijemonta. Drugi pak tvrde da je recept smislila jedna Mađarica koja je početkom prošlog stoljeća došla živjeti u Italiju.
Niti jedna stara kuharica ne sadrži recept pod ovim imenom, smatraju stručnjaci. Neki vjeruju da je povijest Panna Cotte ipak starija i da su je ljudi počeli spravljati još u 19. stoljeću.
Rječnik iz 1879. spominje latte innglese, što u prijevodu znači englesko mlijeko. Latte je napravljen na gotovo isti način kao današnja Panna Cotta pa neki vjeruju da je ovo isti desert, s drugačijim imenom.
Originalni recept, koji se može pronaći u kuharici iz Pijemonta iz 2000. godine, kaže da se ova slastica sastoji od vrhnja, šećera, mlijeka, ruma, marsale, želatine i vanilije. Nakon što se svi sastoji skuhaju, desert se izlije u kalup i ostavi preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan se napravi voćni preljev po želji i uživanje može početi.
Mi danas donosimo jednostavni recept za omiljenu poslasticu, uz dodatak preljeva od svježih trešanja.
Sastojci za Panna Cottu s trešnjama:
- Pola litre mlijeka
- Pola litre slatkog vrhnja
- 150 g šećera
- Aroma vanilije
- Nekoliko kapi ruma
- 1 pakiranje želatine
Priprema Panna Cotte s trešnjama:
- Pripremite želatinu prema uputama na vrećici.
- Pomiješajte mlijeko, vrhnje, šećer, aromu vanilije i rum pa prokuhajte.
- Ostavite 10 minuta da se malo prohladi pa dodajte želatinu.
- Stavite smjesu u kalupe ili čaše pa stavite u hladnjak preko noći.
Preljev od trešanja:
- Za preljev će vam trebati trešnje i šećer. Količinu odredite po želji, ovisno o tome volite li slatke ili kisele trešnje.
- Kratko prokuhajte voće i šećer, ohladite pa prelijte preko Panna Cotte.
- Osim trešanja, možete koristiti bilo koje voće.
- Ovako pripremljena Panna Cotta može stajati u hladnjaku nekoliko dana.
Dobar tek!