Papas arrugadas ili „naborani“ krumpir španjolski je specijalitet, omiljen na Kanarima. Mali krumpiri podjednake veličine najprije se očiste pa kuhaju u kori. Od običnog kuhanog krumpira razlikuju se po karakterističnom izgledu koji im daje sol.

Da, sa solju se ne štedi – na kilogram krumpira ide 4-5 žlica soli. Nekoć su se umjesto soli u vodu stavljale alge, što je zdravije – ali manje praktično. No tajna slasti tog španjolskog jela nije toliko u krumpiru, koliko u umacima koji se uz njega poslužuju.

Crveni mojo picon i zeleni mojo verde puni su slasti i arome koju im daju začini. U zeleni umak idu ljute zelene papričice, korijandar ili peršin, češnjak, kumin i bijeli ocat, kao i maslinovo ulje. Kod pripreme nema previše filozofije, sastojci se mogu usitniti nožem ili izmiksati. Kako bi bio kremastiji, u mojo verde neki kuhari dodaju avokado. Osim uz krumpire, odličan je i uz roštilj.

Baza crvenog umaka je češnjak, a lijepu boju daje mu sušene chilli papričice. Osim uz krumpire odličan je dodatak sendvičima, kao i tortiljama, prepečencu, pohanim jelima ili ribi.

Sastojci za mojo picon:

5 češnja češnjaka
1 žličica sjemenki kumina
2-3 sušena chillija
3-4 žlice krušnih mrvica
½ žličice dimljene paprike
2-3 žlice vinskog octa
4-5 žlica maslinova ulja
voda prema potrebi

Priprema:

1. U mužaru dobro zgnječite kumin, češnjak i chilli sa solju pa dodajte papriku, ocat i ulje te nastavite gnječiti i miješati.

2. Dodajte krušne mrvice i zgnječite ih pa postupno dolijevajte vode dok ne dobijete željenu teksturu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju