Što je to bijelo, mliječno i korisno za planet? Mlijeko od krumpira! Riječ je o novom veganskom trendu koji posljednjih godina postaje sve popularniji. Radi se o biljnome mlijeku, ali umjesto soje ili orašastih plodova koristi se krumpir. Nakon što su Šveđani izbacili svoj „tetrapak“ pod brendom Dug sve više gastroblogera iskušava domaće varijacije na temu. I dok neke uključuju tek vodu i krumpir, drugi u recept dodaju i bademe za napitak s više kalcija i proteina. Mlijeko od krumpira pijucka se u kavi, dodaje u zobene pahuljice ili koristi za pripremu slastica koje ne sadrže laktozu ili gluten.

Osim toga, u osnovnoj je varijanti odlična alternativa ljudima koji su alergični na orašaste plodove. Ne sadrži šećer niti štete masti, a ima ponešto vitamina B i C, magnezija, fosfora i niacina. Kad je riječ o ekologiji, uzgoj krumpira ima manji ugljični otisak od životinjskog, a za njegov uzgoj potrebno je i upola manje obradivih površina. Krumpirovo mlijeko nježnije je za planet i od bademovog ili sojinog. Dok orašasti plodovi traže puno vode, uzgoj soje se povezuje s uništavanjem šuma koje diktira potražnja globalne poljoprivrede.

Sastojci  za mlijeko od krumpira:

3 šalice vode + prema potrebi
1 šalica krumpira narezanog na kockice
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ šalice listića badema (prema želji)
2 žlice meda
sol

Priprema:

1. Ogulite i skuhajte krumpir u tri šalice vode s malo soli. Sačuvajte vodu.

2. Ulijte četiri šalice vode u posudu (dodajte koliko treba vodi u kojoj se kuhao krumpir) pa ubacite i krumpir, vaniliju, listiće badema i med u blender i miksajte oko 5 minuta. Procijedite kroz gazu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju