Baš kao što se i kod nas za blagdana kuhinja ori od sjeckanja sastojaka za francusku salatu; tako i Rusi imaju nekoliko svojih hitova.

Uz popularnu salatu Olivier, ili „rusku“, koja se radi s majonezom, kuhanim krumpirom, mrkvom, kiselim krastavcima, šunkom, kuhanim jajima, a ponekad i s različitim vrstama kobasica ili s kuhanom piletinom – iznimno je popularna i mimoza. Rusi joj tepaju da je remek-djelo sovjetske kuhinje jer je od sedamdesetih godina nezaobilazna na slavljeničkim stolovima.

Prepoznat ćete je po zlaćanom sloju mrvljenih kuhanih žumanjaka koji podsjećaju za mimoze. Zbog toga se ljupka salata radila i poklanjala za Dan žena, kada bi se zažutjelo i istoimeno cvijeće.

Kao i većina sovjetskih recepata, mimoza nije tražila skupe sastojke. Zvijezda recepata je skromna konzerva ribe, koja se potom kombinirala s lukom, maslacem, majonezom. Kako svaka kuća ima svoj iskušani recept, za salatu se koriste i krumpir, mrkva, sir, kockice kruha…

Sastojci za mimozu:

3 krumpira
3 mrkve
2 limenke tune ili lososa
1 mala glavica luka (srebrenac) 
3 jaja
majoneza
kopar

Priprema:

1. Ogulite mrkvu i krumpir pa ih skuhajte u slanoj vodi, procijedite i ostavite da se hlade.

2. Utvrdo skuhajte jaja pa ih ogulite kad se ohlade. Luk narežite na što tanje ploške.

3. Naribajte hladne krumpire, mrkvu, žumanjke i bjelanjke brišući ribež mokrom krpom. 

4. Iskoristite obruč za tortu ili napravite kalup od aluminijske folije koji stavite na pladanj ili tanjur pa unutra redajte slojeve: polovicu naribanog krumpira koje premažite žlicom majoneze pa polovicu ribe iz konzerve, zatim luk, ponovno majonezu i ostatak krumpira i ribe. Na vrh stavite sloj mrkve i posipajte ribanim bjelanjkom i žumanjkom. Ukrasite koprom i skinite obruč. 

Savjet: Količinu i broj slojeva majoneze između povrća i ribe prilagodite ukusu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju