Snickers je popularna američka čokoladica koja je bazirana na opojnoj kombinaciji mliječne čokolade karamele i kikirikija. Te okuse možete replicirati i u ovom finom mekanom keksu.
Mekani keksi rade se sa sastojcima biljnog porijekla pa je idealan za vegane, ali i sve one koji izbjegavaju jaja i mliječne proizvode. Da bi imali okus po Snickersu prelijte ih s umakom od čokolade i karamele te nešto nasjeckanih kikirikija.
Imajte na umu da u kekse ide i nešto (veganskog) proteinskog praha od čokolade koji doprinosi okusu slastice, ali i povećava količinu bjelančevina u desertu te njegovu zasitnost.
Sastojci za mekane kekse s okusom Snickersa:
- 60 g zobenog brašna
- 60 g kokosova šećera
- 60 ml javorovog sirupa
- 60 g veganskog jogurta
- 50 g glatkog maslaca od kikirikija
- 40 g mljevenih badema
- 20 g proteinskog praška s okusom čokolade
- 20 g kakaa u prahu
- 2 žlice biljnog napitka od zobi
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za preljev:
- 60 g tamne čokolade
- 50 g glatkog maslaca od kikirikija
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica kokosovog ulja
- orašasti plodovi za posipanje po želji
Priprema mekanih keksa s okusom Snickersa:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Pripremite veliki lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- Pripremite smjesu za kekse: pomiješate maslac od kikirikija, jogurt, javorov sirup, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu.
- Potom u smjesu dodajte zobeno brašno, mljevene bademe, proteinski prah, kakao prah, prašak za pecivo i malo soli. Miješajte dok se svi sastojci ne sljube i dok ne dobijete gustu smjesu.
- Podijelite smjesu velikom žlicom na 7 do 8 keksa i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Pobrinite se da između smjese za kekse postoji dovoljno razmaka da se tijekom termičke obrade ne spoje.
- Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta dok se vrh keksa ne raspukne, a unutrašnjost ostane mekana. Pustite da se keksi do kraja ohlade.
- Napravite čokoladni preljev za kekse od rastopljene tamne čokolade i kokosovog ulja. Napravite umak od karamele od glatkog maslaca od kikirikija i javorovog sirupa. Prelijte oba umaka preko ohlađenog keksa i poslužite. Dobar tek!
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0