Pola sata pripreme i pola sata pečenja smatramo poštenim omjerom za obrok koji ćemo poslužiti usred radnog tjedna, a može i za opuštajući vikend.

Recept za ove ukusne lazanje sa špinatom neće biti mrzak ni okorjelim mesojedima jer će im fine, šarf kobasice dati dovoljno proteina, a čitava stvar pojednostavljena je time što možete koristiti smrznuti špinat pa nema potreba za čekanjem da se "otpusti".

Lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama vrlo ćete lako napraviti prateći ovaj recept, a količina sastojaka u njemu bit će dovoljna za šest porcija.

Sastojci za lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 450 g ljute talijanske kobasice (ili začinjene svinjske),
  • 1 srednja glavica luka, nasjeckana na sitno
  • 6 češnjeva češnjaka (2 nasjeckana, 4 cijela)
  • 450 g smrznutog špinata
  • 1 limun
  • 720 ml mlijeka s većim udjelom mliječne masti
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice svježe mljevenog papra
  • 225 g tvrde mozzarelle, krupno naribane
  • 225 g parmezana, sitno naribanog
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 450 g lazanja (svježih ili suhih i skuhanih prema uputama na pakiranju)

Priprema lazanja sa špinatom i ljutim kobasicama:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Postavite rešetku u sredinu.
  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kratko popržite kobasicu pa dodajte luk i nasjeckani češnjak, čitavo vrijeme kuhačom razbijajući kobasicu na sitnije komade. Pirjajte dok luk ne postane staklast, a kobasica se sasvim ne skuha, otprilike 8 do 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Preostale veće komade kobasice usitnite vilicom.
  3. Smrznuti špinat stavite u blender.
  4. Ogulite koru s limuna i stavite je u tavu. U tavu dodajte i mlijeko, sol, papar i preostala 4 cijela češnja češnjaka. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok mlijeko ne zakuha.
  5. Odmah prelijte preko špinata i miksajte, postupno povećavajući brzinu, dok smjesa ne postane glatka i svijetlo zelene boje.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte naribanu mozzarellu i parmezan, pa odvojite oko 120 grama mješavine sireva i ostavite sa strane. Ostatak sira ubacite u blender u nadjev od špinata, dodajte vrhnje za kuhanje i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
  7. Izlijte jednu trećinu nadjeva od špinata na lim za pečenje veličine 45x33 centimetra i žlicom rasporedite do rubova.
  8. Prekrijte dno lima listovima lazanja, izlijte trećinu nadjeva, prekrijte drugim slojem listova lazanja, zalijte nadjevom i ravnomjerno pospite ribanim sirom koji ste odvojili.
  9. Pecite lazanje dok ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju, oko 25-35 minuta.
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade 10-ak minuta pa narežite na kvadrate i poslužite.

Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto Fish House Zagreb - 4 Fish House Zagreb Fish House Zagreb - 1 +8 Fish House Zagreb

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju