Pola sata pripreme i pola sata pečenja smatramo poštenim omjerom za obrok koji ćemo poslužiti usred radnog tjedna, a može i za opuštajući vikend.
Recept za ove ukusne lazanje sa špinatom neće biti mrzak ni okorjelim mesojedima jer će im fine, šarf kobasice dati dovoljno proteina, a čitava stvar pojednostavljena je time što možete koristiti smrznuti špinat pa nema potreba za čekanjem da se "otpusti".
Lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama vrlo ćete lako napraviti prateći ovaj recept, a količina sastojaka u njemu bit će dovoljna za šest porcija.
Sastojci za lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama:
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 450 g ljute talijanske kobasice (ili začinjene svinjske),
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana na sitno
- 6 češnjeva češnjaka (2 nasjeckana, 4 cijela)
- 450 g smrznutog špinata
- 1 limun
- 720 ml mlijeka s većim udjelom mliječne masti
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice svježe mljevenog papra
- 225 g tvrde mozzarelle, krupno naribane
- 225 g parmezana, sitno naribanog
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 450 g lazanja (svježih ili suhih i skuhanih prema uputama na pakiranju)
Priprema lazanja sa špinatom i ljutim kobasicama:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Postavite rešetku u sredinu.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kratko popržite kobasicu pa dodajte luk i nasjeckani češnjak, čitavo vrijeme kuhačom razbijajući kobasicu na sitnije komade. Pirjajte dok luk ne postane staklast, a kobasica se sasvim ne skuha, otprilike 8 do 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Preostale veće komade kobasice usitnite vilicom.
- Smrznuti špinat stavite u blender.
- Ogulite koru s limuna i stavite je u tavu. U tavu dodajte i mlijeko, sol, papar i preostala 4 cijela češnja češnjaka. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok mlijeko ne zakuha.
- Odmah prelijte preko špinata i miksajte, postupno povećavajući brzinu, dok smjesa ne postane glatka i svijetlo zelene boje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte naribanu mozzarellu i parmezan, pa odvojite oko 120 grama mješavine sireva i ostavite sa strane. Ostatak sira ubacite u blender u nadjev od špinata, dodajte vrhnje za kuhanje i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
- Izlijte jednu trećinu nadjeva od špinata na lim za pečenje veličine 45x33 centimetra i žlicom rasporedite do rubova.
- Prekrijte dno lima listovima lazanja, izlijte trećinu nadjeva, prekrijte drugim slojem listova lazanja, zalijte nadjevom i ravnomjerno pospite ribanim sirom koji ste odvojili.
- Pecite lazanje dok ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju, oko 25-35 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade 10-ak minuta pa narežite na kvadrate i poslužite.
Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto +8