Pola sata pripreme i pola sata pečenja smatramo poštenim omjerom za obrok koji ćemo poslužiti usred radnog tjedna, a može i za opuštajući vikend.

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka?

Recept za ove ukusne lazanje sa špinatom neće biti mrzak ni okorjelim mesojedima jer će im fine, šarf kobasice dati dovoljno proteina, a čitava stvar pojednostavljena je time što možete koristiti smrznuti špinat pa nema potreba za čekanjem da se "otpusti".

Lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama vrlo ćete lako napraviti prateći ovaj recept, a količina sastojaka u njemu bit će dovoljna za šest porcija.

Sastojci za lazanje sa špinatom i ljutim kobasicama:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 450 g ljute talijanske kobasice (ili začinjene svinjske),
  • 1 srednja glavica luka, nasjeckana na sitno
  • 6 češnjeva češnjaka (2 nasjeckana, 4 cijela)
  • 450 g smrznutog špinata
  • 1 limun
  • 720 ml mlijeka s većim udjelom mliječne masti
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice svježe mljevenog papra
  • 225 g tvrde mozzarelle, krupno naribane
  • 225 g parmezana, sitno naribanog
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 450 g lazanja (svježih ili suhih i skuhanih prema uputama na pakiranju)

Priprema lazanja sa špinatom i ljutim kobasicama:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Postavite rešetku u sredinu.
  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kratko popržite kobasicu pa dodajte luk i nasjeckani češnjak, čitavo vrijeme kuhačom razbijajući kobasicu na sitnije komade. Pirjajte dok luk ne postane staklast, a kobasica se sasvim ne skuha, otprilike 8 do 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Preostale veće komade kobasice usitnite vilicom.
  3. Smrznuti špinat stavite u blender.
  4. Ogulite koru s limuna i stavite je u tavu. U tavu dodajte i mlijeko, sol, papar i preostala 4 cijela češnja češnjaka. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok mlijeko ne zakuha.
  5. Odmah prelijte preko špinata i miksajte, postupno povećavajući brzinu, dok smjesa ne postane glatka i svijetlo zelene boje.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte naribanu mozzarellu i parmezan, pa odvojite oko 120 grama mješavine sireva i ostavite sa strane. Ostatak sira ubacite u blender u nadjev od špinata, dodajte vrhnje za kuhanje i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
  7. Izlijte jednu trećinu nadjeva od špinata na lim za pečenje veličine 45x33 centimetra i žlicom rasporedite do rubova.
  8. Prekrijte dno lima listovima lazanja, izlijte trećinu nadjeva, prekrijte drugim slojem listova lazanja, zalijte nadjevom i ravnomjerno pospite ribanim sirom koji ste odvojili.
  9. Pecite lazanje dok ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju, oko 25-35 minuta.
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade 10-ak minuta pa narežite na kvadrate i poslužite.

Riblje lazanje su apsolutni hit: Zagrebačkoj street food sceni odavno je trebalo ovakvo mjesto Fish House Zagreb - 4 Fish House Zagreb Fish House Zagreb - 1 +8 Fish House Zagreb