Svinjska potrbušina ili carsko meso jedna je od osnova u kineskoj kuhinji. Ovaj komad mesa iznimno je fleksibilan – može se kuhati, peći, pržiti i pirjati te sljubiti s različitim začinima i umacima.

Kinezi su poznati po sjajnoj ravnoteži slatko-kiselih okusa, pa u svoje umake dodaju različite začine. Da biste ispirjali carsko meso na pravilan način te dobili autentični okus i boju za ovaj recept obavezno nabavite obje vrste umaka od soje običan i taman (dark).

Prvi korak u postupku jest kratko blanširanje mesa u vrućoj vodi kako biste odstranili eventualne nečistoće, ali i započeli termičku obradu namirnice.

Sastojci za pirjano carsko meso:

  • 350 g carskog mesa (s kožom)
  • 3 žlice rižinog vina
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica umaka od soje
  • ½ žlice tamnog umaka od soje
  • ½ l vode

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik za pripremu slasne kineske piletine u narančinom umaku bez grama šećera

Priprema pirjanog carskog mesa:

  1. Narežite carsko meso na kocke veličine oko 2 centimetra.
  2. U loncu zagrijte vodu pa kratko blanširajte meso nekoliko minuta. Potom izvadite kocke mesa iz vode i odložite sa strane.
  3. Na laganoj temperaturi u woku zagrijte ulje i šećer. Kada se šećer rastopi dodajte kockice carskog mesa. Povisite temperaturu i pirjajte dok meso ne dobije laganu smeđu boju.
  4. Smanjite ponovo temperaturu i sve zajedno podlijte s običnim i tamnim umakom od soje, rižinim vinom i običnom čistom vodom.
  5. Pokrijte wok i na umjereno laganoj temperaturi pirjajte sve zajedno oko 45 minuta od sat vremena, odnosno dok je svinjetina tako mekana da se može „rezati“ žlicom. Promiješajte svakih 5 do 10 minuta te podlijte s još vode ako je to potrebno da meso ne izgori.
  6. Kad je svinjetina omekšala otklopite wok i pustite da se umak reducira.
  7. Poslužite toplo s kuhanom rižom. Dobar tek!

Jedi koliko možeš: Novi restoran azijske kuhinje otvara se u Zagrebu Asia Gold - 8 Asia Gold - 7 Asia Gold - 6 +4 Asia Gold - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju