You Fan ili ljepljiva riža popularno je kinesko jelo koje se priprema u različitim prigodama, a neizbježan je dio i jelovnika za proslavu Lunarne Nove godine, koja se ove godine slavi 1. veljače 2022.

Recept za ovo jelo može se prilagođavati različitim sastojcima koje imate pri ruci – u nju se može dodati sušene gljive, ribe i plodovi mora, ali i kobasice. Najvažniji dio recepta je korištenje ljepljive bijele riže koja jelu daje prepoznatljivu teksturu.

You Fan rižu karakterizira i umami okus koji se postiže kombinacijom različitih sastojaka i začina poput umaka od soje, sezamovog ulja ili pak prženih komadića đumbira.

Da biste uspješno napravili ovaj recept kod kuće važno je rižu skuhati na pari. Najlakši način da to učinite jest da rižu stavite u manju vatrostalnu posudu koju ćete potom umetnuti u veći lonac s poklopcem. Donosimo vam recept s cijelim postupkom u nastavku teksta.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako mekano da se može rezati žlicom: Recept za pirjano carsko meso na kineski način

Sastojci za ljepljivu kinesku rižu:

  • 400 g ljepljive riže
  • 65 ml suhog vina od riže (sake)
  • 40 g prženog luka (kupovnog)
  • 10 kom sušenih shiitake gljiva
  • 2 žlice tamnog sezamovog ulja
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 komadić đumbira veličine oko 5 cm
  • sol i bijeli papar po želji
  • svježi listići korijandera za posluživanje

Gua bao Hrana i piće Recept za najmekša peciva svih vremena koja se pune pečenim mesom ili povrćem

Priprema kineske ljepljive riže:

  1. Sušene shiitake gljive potopite u otprilike jednoj litri vruće vode. Pustite da se rehidriraju oko sat vremena.
  2. Izvadite gljive ih tekućine, ocijedite višak vode i narežite ih na tanke kriške. Odložite sa strane i obavezno sačuvajte tekućinu.
  3. Na umjerenoj temperaturi na wok tavi zagrijte dvije žlice biljnog ulja. Na ulju prepirjajte tanke kriške svježe nasjeckanog i očišćenog đumbira. Pirjajte đumbir dok ne postane zlatno-žut s obje strane. Za to će vam trebati oko četiri minute.
  4. Dobro isperite rižu u čistoj vodi nekoliko puta i ocijedite višak vode.
  5. Pomaknite đumbir na rub woka, pa u njega dodajte nasjeckane gljive i pirjajte ih oko četiri minuta.
  6. Dodajte ispranu rižu i kupljeni hrskavi luk u wok. Dobro promiješajte i pustite da se riža lagano tostira oko jedne minute.
  7. Prebacite rižu u vatrostalnu posudu koju ćete staviti unutar većeg lonca s poklopcem.
  8. Pomiješajte rižino vino, sezamovo ulje, umak od soje, sol i papar s tekućinom u kojoj su se namakale gljive pa sve zajedno prelijte preko riže. Važno je da riža s tekućinom ne zauzima više od dvije trećine vatrostalne posude jer će joj se tijekom termičke obrade povećati volumen.
  9. Ako imate kuhalo za rižu, ubacite dobivenu smjesu riže u njega i kuhajte na odgovarajućem programu.
  10. U veliki lonac stavite okrugli stalak za kuhanje na pari, pa na njega položite manju vatrostalnu posudu. Važno je manju posudu podignuti s dna većeg lonca kako se ne bi uništila tijekom termičke obrade.
  11. Ulijte u veliki lonac vodu tako da doseže visinu od 5 centimetra na rubovima lonca. Pustite da voda zavrije.
  12. Pokrijte veliki lonac odgovarajućim poklopcem i termički obrađujte rižu dok se sva tekućina ne upije, a riža ne postane ljepljiva i mekana. Za to će vam biti potrebno oko 35 do 40 minuta.
  13. Tada uklonite veliki lonac s vatre, ali nemojte dizati poklopac. Ostavite rižu u poklopljenom loncu još 10 minuta.
  14. Poslužite ljepljivu rižu sa svježim listićima korijandera ili nekih drugih začina. Dobar tek!

Jedi koliko možeš: Novi restoran azijske kuhinje otvara se u Zagrebu Asia Gold - 8 Asia Gold - 7 Asia Gold - 6 +4 Asia Gold - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju