Turci obožavaju karniyarik - punjeni patlidžan s mljevenim mesom, paprikom i rajčicom. Naziv jela se s turskog prevodi kao "prepolovljeni trbuh" zbog patlidžana koji se prije pripreme režu po dužini.
Jelo možete poslužiti samo, ali i uz rižu ili salatu. Lako se podgrijava i jednako je ukusno i dan ili dva kasnije. Ako niste obožavatelj ljutog, slobodno smanjite količinu ljutih papričica i čilija, ili ih zamijenite blažim varijacijama na temu.
Karniyarik - sastojci:
- 3 manja patlidžana
- 2 žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 450 g mljevene junetine
- 1 zelena paprika
- 3 češnja češnjaka
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 2 žličice morske soli
- 1 žličica ljutih pahuljica čilija
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 limenka pelata
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 do 3 žlice neutralnog ulja
- 1 zelena ljuta papričica
- 120 ml vode
Karniyarik - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Patlidžane prepolovite po duljini. Nožem zarežite središte svake polovice patlidžana, pazeći da ne probijete koru. Pospite ih solju i ostavite sa strane da puste višak vode.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte sjeckani luk i pirjajte 3 minute. Dodajte mljeveno meso i pirjajte 2–3 minute dok većina mesa ne izgubi ružičastu boju. Usitnite meso kuhačom.
- Dodajte nasjeckanu papriku i pirjajte još 2 minute. Zatim dodajte koncentrat rajčice (2 žlice), morsku sol, pahuljice čilija i mljevenu papriku. Miješajte 30 sekundi dok se koncentrat ne sjedini s ostalim sastojcima. Umiješajte pelate i ostavite da lagano krčka 5 minuta. Maknite tavu s vatre i umiješajte nasjeckani peršin.
- Papirnatim ubrusom obrišite višak vode s patlidžana. U velikoj tavi ili tavi od lijevanog željeza zagrijte nekoliko žlica neutralnog ulja. Pržite patlidžane s prerezanom stranom prema dolje nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i lagano ne postanu hrskavi. Zatim ih okrenite i pržite 2 minute sa strane kore. Izvadite ih i stavite na papirnati ubrus. Po potrebi pržite u više tura.
- Patlidžane stavite na veliki pleh s rubovima ili u veću vatrostalnu posudu. Na svaki patlidžan stavite smjesu od mesa i paprike. Na vrh svakog stavite po jednu do dvije ploške zelene papričice. Pomiješajte preostale 2 žlice koncentrata rajčice s 120 ml vode i ulijte smjesu na dno posude ili pleha.
- Pokrijte patlidžane aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta pokriveno, zatim maknite foliju i pecite još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite odmah.
Kada dodajete luk? Pet savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati