Turci obožavaju karniyarik - punjeni patlidžan s mljevenim mesom, paprikom i rajčicom. Naziv jela se s turskog prevodi kao "prepolovljeni trbuh" zbog patlidžana koji se prije pripreme režu po dužini.

U trendu Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Hrvatska ima divno more Teške su riječi pale Razlozi zbog kojih se turisti ne vraćaju kod nas na more: "Hrvati su postali jako neljubazni u zadnjih 10 godina" Plaža Čavića Luka Crni biser Divlja i predivna: Skrivena plaža na Korčuli koja će vas očarati svim nijansama plave

Jelo možete poslužiti samo, ali i uz rižu ili salatu. Lako se podgrijava i jednako je ukusno i dan ili dva kasnije. Ako niste obožavatelj ljutog, slobodno smanjite količinu ljutih papričica i čilija, ili ih zamijenite blažim varijacijama na temu. 

Karniyarik - sastojci:

  • 3 manja patlidžana
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 450 g mljevene junetine
  • 1 zelena paprika
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žličice morske soli
  • 1 žličica ljutih pahuljica čilija
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 limenka pelata
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 do 3 žlice neutralnog ulja
  • 1 zelena ljuta papričica
  • 120 ml vode

Karniyarik - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Patlidžane prepolovite po duljini. Nožem zarežite središte svake polovice patlidžana, pazeći da ne probijete koru. Pospite ih solju i ostavite sa strane da puste višak vode.
  2. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte sjeckani luk i pirjajte 3 minute. Dodajte mljeveno meso i pirjajte 2–3 minute dok većina mesa ne izgubi ružičastu boju. Usitnite meso kuhačom.
  3. Dodajte nasjeckanu papriku i pirjajte još 2 minute. Zatim dodajte koncentrat rajčice (2 žlice), morsku sol, pahuljice čilija i mljevenu papriku. Miješajte 30 sekundi dok se koncentrat ne sjedini s ostalim sastojcima. Umiješajte pelate i ostavite da lagano krčka 5 minuta. Maknite tavu s vatre i umiješajte nasjeckani peršin.
  4. Papirnatim ubrusom obrišite višak vode s patlidžana. U velikoj tavi ili tavi od lijevanog željeza zagrijte nekoliko žlica neutralnog ulja. Pržite patlidžane s prerezanom stranom prema dolje nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i lagano ne postanu hrskavi. Zatim ih okrenite i pržite 2 minute sa strane kore. Izvadite ih i stavite na papirnati ubrus. Po potrebi pržite u više tura.
  5. Patlidžane stavite na veliki pleh s rubovima ili u veću vatrostalnu posudu. Na svaki patlidžan stavite smjesu od mesa i paprike. Na vrh svakog stavite po jednu do dvije ploške zelene papričice. Pomiješajte preostale 2 žlice koncentrata rajčice s 120 ml vode i ulijte smjesu na dno posude ili pleha.
  6. Pokrijte patlidžane aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta pokriveno, zatim maknite foliju i pecite još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite odmah.

Kada dodajete luk? Pet savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati Američki gulaš s mljevenim mesom Pfefferpotthast Gulaš od junetine s pireom od krumpira +0 Gulaš