Što dobijete kad stavite jaje na roštilj? Odličan dodatak svježim salatama fine, lagano dimljene arome, tvrde roštiljomani. No trebate pripaziti da vatra nije previše jaka kako ljuska ne bi popucala. Jaja s roštilja najsličnija su kuhanima, ali s nešto više okusa. Postoji nekoliko metoda roštiljanja, a vi odaberite najzabavniju.

Direktno na rešetci

Jajima sa žara trebat će 6 do 14 minuta, ovisno o tome koliko mekan žumanjak priželjkujete. Pukne li ljuska, jaje će na tom dijelu biti malo gumeno, ali jestivo.

U pepelu

Jaja zatrpajte pepelom, ali nemojte pretjerivati sa žarom kako ne bi popucala. Nakon deset minuta jaja su spremna za guljenje. Najbolje je iskoristiti žar nakon pečenja roštilja ili peke koji više nije toliko vruć.

U paprikama

Paprikama odrežite vrh i očistite ih od sjemenki pa u svaku razbijte po jedno jaje. Začinite i u svaku dodajte naribanog sira. Paprike poklopite odrezanim vrhom pa pecite oko 20-25 minuta.

Na ražnjiću

Stavite jaja u kalupe za muffine pa im napravite rupicu na vrhu drvenim štapićem. Napravite tuljac od papira koji stavite u rupicu na jajetu kako biste ga lakše začinili solju i paprom. Savinite drveni štapić pa lagano promiješajte unutrašnjost jaja. Kalup za muffine stavite u lim za pečenje koji napunite s malo vode pa pecite na 170 stupnjeva u pećnici 12 minuta. Kad se malo ohlade, stavite po tri jaja na štapić za ražnjiće i zagrijte ih nekoliko minuta na roštilju.

U mljevenom mesu

Skuhajte jaja i ogulite ih. Napravite smjesu od mljevenog mesa, začina i malo mineralne vode. Stavite mesne smjese na dlan, raširite je i na nju položite jaje. Napravite lopticu i omotajte je trakama slanine te probodite štapićem za ražnjiće. Pecite na roštilju oko 20-25 minuta.

U pljeskavici

Oblikujte pljeskavice tako da imaju udubljenje u sredini – pritom vam može pomoći boca koju utisnete u meso. Jaja razbijte u posudice. Stavite pljeskavice na roštilj pa u svaku ulijte jaje. Poklopite roštilj i pecite oko 2 minute. Ako nemate poklopac na roštilju, poslužit će posudice od aluminijske folije.

Poput omleta

Napravite klasični omlet u tavi pa ga ostavite da se kratko hladi. Prebacite ga na tanjur, razrežite i zatim zagrijte na roštilju. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju