Namaz od slanutka, poznatiji kao humus, jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka. Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun i pasta od sezama (tahini) glavni su sastojci namaza. No humus se radi i od graška, crvene paprike, špinata, kao i bundeve.

U humus od bundeve možete, ali i ne morate dodati slanutak – a odlučite li se na jednostavniju varijantu, nećete se morati zamarati s namakanjem i kuhanjem. Koristiti možete i onaj iz limenke. Izbor je na vama, a sve su varijacije dopuštene. 

Neki kuhari u humus ne dodaju tahini, a drugima je on nezaobilazan. Želite li ga napraviti sami, popržite sezam na tavi pa ga usitnite s maslinovim uljem. Povremeno zaustavite sjeckalicu te ostružite sezam s rubova. Kada se sezam pretvori u gustu kremu, možete dodati još maslinovog ulja.

Za pire od bundeve odaberite onu koja nema previše vode, kao što je primjerice muškatna. Očistite je i narežite na kockice pa pecite u pećnici na 220 °C oko 30 minuta  – dok ne omekša i lijepo se zapeče. Potom je izmiksajte u pire. Bundevu možete i skuhati na pari, ali neće imati karameliziranu aromu. 

Sastojci za humus: 

1-2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
oko 2 žlice vode od kuhanja slanutka
250 g kuhanog slanutka
2/3 šalice pirea od bundeve
1 žlica bučina ulja
1 žlica tahinija
limunov sok prema ukusu

Priprema:

1. Slanutak namočite preko noći pa skuhajte.

2. Zagrijte maslinovo ulje pa ubacite oguljene češnjeve češnjaka. Ostavite oko 15 minuta na posve laganoj vatri.

3. Izmiksajte slanutak s češnjakom, maslinovim i bučinim uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuhanog slanutka prema potrebi tako da dobijete odgovarajuću gustoću pa miksajte. Kušajte i dodajte soli i limunova soka prema ukusu pa ponovno izmiksajte.

Savjet: Humus poslužite s toplim pogačama, kriškama jabuka, krekerima, mrkvom, pšeničnim tostom, pečenim povrćem, pita-kruhom ili onime što volite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju