Kakva bi to jesen bila bez opojnog okusa buče? Od ovog povrća mogu se raditi ukusne juhe, variva, pirei, ali i deserti. Kockice buče možete staviti i u gulaš s mesom te tako oplemeniti okus tog sjajnog jela na žlicu.
Gulaš s kockicama junetine možete skuhati za nešto više od sat vremena. No meso će biti mekanije i finije ako ga što duže termički obrađujete na laganoj temperaturi.
Sastojci:
500 g junećih kocki za gulaš
500 ml mesnog temeljca
350 g očišćene buče
300 ml pirea od rajčice
200 g smrznutog graška
65 ml vina
2 žlice brašna
1 luk
2-3 češnja češnjaka
lovorov list
½ čajne žličice sušenog bosiljka
½ čajne žličice sušenog origana
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu pirjajte luk dok ne omekša.
2. Juneće kocke lagano uvaljajte u brašno pa stavite u lonac. Pirjajte meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
3. U lonac dodajte buču narezanu na kocke. Pomiješajte i pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
5. Podlijte sve zajedno s vinom. Kuhajte oko jedne minute dok alkohol ne ispari.
6. Dodajte mesni temeljac, pire od rajčice, lovorov list i začine.
7. Poklopite lonac. Na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko 45 minuta uz povremeno miješanje.
8. Ubacite smrznuti grašak i kuhajte gulaš još 10 do 15 minuta. Dodatno posolite i popaprite po potrebi.
9. Izvadite lovorov list iz lonca prije posluživanja.
10. Poslužite toplo s kriškom kruha, s kuhanom tjesteninom ili pireom od krumpira. Dobar tek!
Priziva nostalgiju: Istočnoeuropska gozba koja će vas vratiti u djetinjstvo +38