Grčka salata jedno je od jela koje se često podcjenjuje, ali kada se napravi kako to rade vrhunski chefovi, lako možemo okusiti razliku. Tu nije riječ o specijalnim tehnikama ili previše filozofiranja.
Tajna poznate kuharice Nigelle Lawson je u mariniranom luku. Luk najprije nareže na tanke ploške pa pospe origanom i mljevenim paprom te prelije vinskim octom i maslinovim uljem. Zatim posudu prekrije prozirnom folijom i ostavi da stoji dva sata ili dulje.
Takav luk postaje blag i aromatičan, bez trpkog okusa. Iskoristiti ga možete i za druge salate, a ne samo grčku. Nigella umjesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a rajčice narezane po dužini pospe šećerom i sa soli.
Sastojci za grčku salatu:
- 1 crveni luk
- 1 žlica origana
- 1 žlica vinskog octa
- sol, papar
- 1 žličica šećera
- 200 ml maslinova ulja
- 1 manja glavica salate
- 1 glavica komorača
- 125 g crnih maslina bez koštica
- 400 g sira fete
- 1/2 limuna
Priprema:
- Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata.
- Rajčice narežite na tanke kriške pa pospite s malo soli i šećerom.
- Narežite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te sok pola limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.
Obožavani prilog, a nije krumpir: Osvježavajuća salata od neočekivanih sastojaka kao stvorena za nedjeljni roštilj +15