Grčka salata jedno je od jela koje se često podcjenjuje, ali kada se napravi kako to rade vrhunski chefovi, lako možemo okusiti razliku. Tu nije riječ o specijalnim tehnikama ili previše filozofiranja.

Tajna poznate kuharice Nigelle Lawson je u mariniranom luku. Luk najprije nareže na tanke ploške pa pospe origanom i mljevenim paprom te prelije vinskim octom i maslinovim uljem. Zatim posudu prekrije prozirnom folijom i ostavi da stoji dva sata ili dulje.

Takav luk postaje blag i aromatičan, bez trpkog okusa. Iskoristiti ga možete i za druge salate, a ne samo grčku. Nigella umjesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a rajčice narezane po dužini pospe šećerom i sa soli.

Sastojci za grčku salatu:

  • 1 crveni luk
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica vinskog octa
  • sol, papar
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml maslinova ulja
  • 1 manja glavica salate
  • 1 glavica komorača
  • 125 g crnih maslina bez koštica
  • 400 g sira fete
  • 1/2 limuna

Priprema:

  1. Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata.
  2. Rajčice narežite na tanke kriške pa pospite s malo soli i šećerom.
  3. Narežite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te sok pola limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.

Obožavani prilog, a nije krumpir: Osvježavajuća salata od neočekivanih sastojaka kao stvorena za nedjeljni roštilj Osvježavajuća salata - 19 Osvježavajuća salata - 16 Osvježavajuća salata - 17 +15 Osvježavajuća salata - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju