Gin Basil Smash koktel je od džina, bosiljka i svježeg limunova soka koji je nastao po uzoru na popularni Whisky Smash. Whisky Smash je pak prvi put smućkan krajem 19. stoljeća, a spaja limun, mentu, šećer i led u osvježavajući ljetni koktel. Varijaciju na temu s džinom osmislio je prije 15 godina Jörg Meyer, vlasnik njemačkog bara Bar Le Lion u Hamburgu, koji je recept objavio na svojoj internetskoj stranici. Koktel je s vremenom postao pravi hit među Nijemcima, a potom i u ostatku svijeta. Osim džina, bosiljka i limuna trebat će vam i simple syrup, odnosno jednostavni sirup, neizostavni sastojak brojnih koktela. Lako ga možete napraviti tako da zagrijete jednaku količinu vode i šećera pa miješate dok se šećer ne rastopi. Zatim maknite s vatre, ohladite i koristite prema potrebi.

Sastojci za Gin Basil Smash:

  • 8 do 10 velikih listova bosiljka
  • 75 ml džina
  • 22 ml limunova soka
  • 22 ml jednostavnog sirupa (mješavina vode i šećera) 
  • led

Priprema Gin Basil Smasha:

  1. Stavite listove bosiljka u šejker za koktele i lagano ih zgnječite.
  2. Dodajte džin, limunov sok i simple syrup u šejker za koktele. Dodajte dvije šake leda i protresite da se ne ohladi.
  3. Procijedite piće u čašu napunjenu ledom. Po želji prelijte s malo soda-vode. Ukrasite dodatnim listićima bosiljka.
U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso