Gin Basil Smash koktel je od džina, bosiljka i svježeg limunova soka koji je nastao po uzoru na popularni Whisky Smash. Whisky Smash je pak prvi put smućkan krajem 19. stoljeća, a spaja limun, mentu, šećer i led u osvježavajući ljetni koktel. Varijaciju na temu s džinom osmislio je prije 15 godina Jörg Meyer, vlasnik njemačkog bara Bar Le Lion u Hamburgu, koji je recept objavio na svojoj internetskoj stranici. Koktel je s vremenom postao pravi hit među Nijemcima, a potom i u ostatku svijeta. Osim džina, bosiljka i limuna trebat će vam i simple syrup, odnosno jednostavni sirup, neizostavni sastojak brojnih koktela. Lako ga možete napraviti tako da zagrijete jednaku količinu vode i šećera pa miješate dok se šećer ne rastopi. Zatim maknite s vatre, ohladite i koristite prema potrebi.
Sastojci za Gin Basil Smash:
- 8 do 10 velikih listova bosiljka
- 75 ml džina
- 22 ml limunova soka
- 22 ml jednostavnog sirupa (mješavina vode i šećera)
- led
Priprema Gin Basil Smasha:
- Stavite listove bosiljka u šejker za koktele i lagano ih zgnječite.
- Dodajte džin, limunov sok i simple syrup u šejker za koktele. Dodajte dvije šake leda i protresite da se ne ohladi.
- Procijedite piće u čašu napunjenu ledom. Po želji prelijte s malo soda-vode. Ukrasite dodatnim listićima bosiljka.
Loš odabir? 5 koktela koje se najmanje isplati naručiti u kafiću +1