Escalivada ili escalibada omiljeno je ljetno španjolsko jelo u kojem se tradicionalno uživa duž Katalonije, Valencije, Murcije i Aragona.

Povrće pečeno na rešetki roštilja, u užarenom ugljenu, plinskom plameniku ili pećnici ime duguje nazivu za pripremu hrane u pepelu, a upravo je i zbog arome dima toliko obožavano u Španjolskoj.

Obično se escalivada sastoji od pečenih patlidžana i paprika s maslinovim uljem, a ponekad i luka, rajčice, usitnjenog češnjaka i soli. Osim kao tapas, na kruhu ili s tortiljama, taj se španjolski specijalitet koristi i kao nadjev za pizze i pogače, prilog ribi s grilla, osobito tuni ili pak kao baza za salatu s inćunima i maslinama.

Sastojci za escalivadu:

2 srednje glavice luka
2 crvene paprike
1 srednji patlidžan
1/4 šalice + 2 žlice maslinova ulja
1 i 1/2 žličice balzamičkog octa
sol, papar, vlasac

Priprema:

1. Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu stavite luk, cijele paprike i patlidžane te ih prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Zatim stavite povrće na roštilj i pecite okrećući po potrebi dok ne pocrni i omekša; otprilike 15 minuta luk, 20 minuta papriku i 30 minuta patlidžan.

2. Paprike i patlidžane stavite u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite povrće da odstoje 15 minuta, a zatim ga ogulite iočistite od kožice, stabljike i sjemenki.

3. Razdvojite prstima paprike i patlidžan na duge trake, a zatim ih naizmjence slažite na pladanj s lukom. Sokove koje pritom ispuste pomiješajte s preostalim uljem i octom. Začinite, prelijte povrće i ukrasite vlascem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju