Ciambotta ili giambotta je ljetno varivo od povrća, jedno od tradicionalnih jela južne Italije. Ima više imena (ciambrotta, giambotta, ciammotta, cianfotta, ciabotta u Abruzzu) i naravno svaka regija pa i obitelj ima svoj "najbolji" recept, ali svim je zajednički bogat okus povrća i šarenilo.
Ciambotta je priprema vrlo jednostavno – samo sve ubacite u lonac i ostavite da se kuha, a najčešće se poslužuje s palentom, dok će dobro pasati i uz ribu, meso s roštilja ili faširance. Nemojte se bojati dodati i komad povrća koje nije na popisu namirnica u ovome receptu, upravo je to ljepota ciambotte – jednom kad je otkrijete više nikada nećete imati viška povrća.
Ciambotta - sastojci:
- 5 srednjih krumpira, oguljenih
- 3 velike tikvice
- 1 patlidžan
- 3 velike paprike
- 5 manjih rajčica
- 1 luk
- 6 češnjeva češnjaka
- 3 žlice listova svježeg bosiljka, nasjeckanih, plus za posluživanje
- 3 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 450 ml pasate od rajčice
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica papra
- parmezan, za posluživanje po želji
Ciambotta - priprema:
- Nasjeckajte sve povrće na veće kocke, a luk i češnjak na sitno.
- Zagrijte ulje u velikom dubokom loncu. Kratko popržite luk i češnjak pa ubacite ostalo povrće i začine. Ulijte pasatu i dobro promiješajte.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 20 minuta ili dok krumpir ne bude kuhan. Po potrebi dodajte malo vode.
- Poslužite s još svježeg bosiljka i parmezanom, po želji.
Zagrebački restoran u kojem je petkom pothvat naći slobodan stol: Kultno mjesto u kojem stanuju okusi Dalmacije