Eintopf ili "jedan lonac" njemačko je jelo od mesa ili kobasica s povrćem poput mrkve, krumpira, kupusa i luka koje se pirja u juhi ili uz dodatak vode.
Eintopf se radi od onoga što imate u hladnjaku, a jedno od omiljenih jela je kiseli kupus s kobasicama. Kad je riječ o kobasicama, u Njemačkoj doista možete birati, a jedna od omiljenih dolazi iz središnjeg dijela zemlje.
Tirinški bratwurst nacionalno je jelo zaštićenog geografskog podrijetla koje se neumorno radi stotinama godina. Pravila nalažu da najmanje 51 posto sastojaka te kobasice mora potjecati iz Tiringije. Manje masna, usitnjena svinjetina i ponekad teletina miješaju se sa začinima (sol, papar, kim, mažuran i češnjak). Godine 2006. u Holzhausenu u blizini Arnstadta, otvoren je Deutsches Bratwurstmuseum, prvi muzej posvećen isključivo tirinškoj kobasici.
I dok je ljeti kobasica omiljena pečena na roštilju i poslužena sa senfom, zimi se nerijetko nađe u jelima s kiselim kupusom. Umjesto tirinške kobasice poslužit će vam i neka druga kobasica za pečenje, prema želji.
Sastojci za eintopf s kobasicama i kupusom:
- 500 g krumpira
- 2 manje glavice luka
- 40 maslaca
- 600 g kiselog kupusa
- 750 ml povrtne juhe
- 1 lovor
- 8 kobasica za pečenje
- 100 ml masnijeg vrhnja
- 1 žlica senfa
- sol, papar, sjemenke kima po ukusu
- 1 prstohvat šećera
- 3 žlice nasjeckanog vlasca
Priprema eintopfa s kobasicama i kupusom:
- Luk sitno narežite, a krumpir nasjeckajte na kockice. Kupus narežite ako koristite cijelu glavicu.
- Zagrijte maslac pa pržite krumpir i luk oko 10 minuta te dodajte kupus. Kratko pržite pa prelijte juhom. Pustite da se kuha oko 10-15 minuta.
- Kobasice popržite u tavi na vrućem maslacu pa izvadite iz tave i narežite na ploške. Vratite ih u tavu i pržite dok se malo ne zapeku.
- Vrhnje pomiješajte sa senfom i dodajte u lonac s kupusom pa začinite solju, paprom i sjemenkama kima po ukusu. Dodajte kobasice i sjeckani vlasac.