Rotkohl ili pirjani njemački crveni kupus fantastičan je uz pečenje, šnicle, kobasice, svinjetinu ili patku. Odličan je i samo s krumpirima iz pećnice ili okruglicama od krumpira, a može se i zapeći posipan krušnim mrvicama ili dodati savijačama sa sitno sjeckanim mesom.
Jabuke daju jelu prepoznatljiv slatko-kiseli okus, a osim borovice i klinčića Nijemci u pirjani crveni kupus dodaju i lovorov list.
Kupus narežite što tanje, a za to će vam najbolje poslužiti mandolina. Prilikom odabira jabuka dajte prednost onima tvrđe teksture, a ako želite, prilikom kuhanja možete dodati žlicu do dvije pekmeza od bobičastog voća. Rotkohl slobodno napravite u većoj količini i dio ostavite za sutradan jer će se okusi fino povezati i jelo će biti još ukusnije.
Sastojci za njemački crveni kupus:
- 2 žlice maslaca ili svinjske masti
- 900 g crvenog kupusa
- 2 jabuke
- 1 glavica luka
- 3 žlice jabučnog octa
- 240 ml jabukovače ili nezaslađenog jabučnog soka
- 1 žlica džema od ribiza (prema želji)
- 1 lovorov list
- 2 klinčića
- 2 bobice kleke
- 1 žlica šećera
- sol, papar
Priprema njemačkog crvenog kupusa:
- Nasjeckajte kupus, jabuku i luk. Stavite maslac ili mast u veliki lonac pa popržite luk i jabuke dvije do tri minute.
- Dodajte kupus i ocat pa promiješajte i dodajte jabukovaču, klinčiće, lovor i bobice kleke. Začinite solju, šećerom i paprom.
- Pirjajte poklopljeno, uz povremeno miješanje 50-60 minuta, dok kupus ne postane mekan, ali ne i prekuhan. Prema potrebi dodajte još jabukovače.