U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Rotkohl ili pirjani njemački crveni kupus fantastičan je uz pečenje, šnicle, kobasice, svinjetinu ili patku. Odličan je i samo s krumpirima iz pećnice ili okruglicama od krumpira, a može se i zapeći posipan krušnim mrvicama ili dodati savijačama sa sitno sjeckanim mesom.
Jabuke daju jelu prepoznatljiv slatko-kiseli okus, a osim borovice i klinčića Nijemci u pirjani crveni kupus dodaju i lovorov list.

Kupus narežite što tanje, a za to će vam najbolje poslužiti mandolina. Prilikom odabira jabuka dajte prednost onima tvrđe teksture, a ako želite, prilikom kuhanja možete dodati žlicu do dvije pekmeza od bobičastog voća. Rotkohl slobodno napravite u većoj količini i dio ostavite za sutradan jer će se okusi fino povezati i jelo će biti još ukusnije.

Sastojci za njemački crveni kupus:

  • 2 žlice maslaca ili svinjske masti
  • 900 g crvenog kupusa
  • 2 jabuke
  • 1 glavica luka
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 240 ml jabukovače ili nezaslađenog jabučnog soka
  • 1 žlica džema od ribiza (prema želji)
  • 1 lovorov list
  • 2 klinčića
  • 2 bobice kleke
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar

Priprema njemačkog crvenog kupusa:

  1. Nasjeckajte kupus, jabuku i luk. Stavite maslac ili mast u veliki lonac pa popržite luk i jabuke dvije do tri minute.
  2. Dodajte kupus i ocat pa promiješajte i dodajte jabukovaču, klinčiće, lovor i bobice kleke. Začinite solju, šećerom i paprom.
  3. Pirjajte poklopljeno, uz povremeno miješanje 50-60 minuta, dok kupus ne postane mekan, ali ne i prekuhan. Prema potrebi dodajte još jabukovače.