Donkkaseu je naziv za pohano meso na korejski način koje je posebno po tamnom umaku s kojim se poslužuje. Najčešći prilog uz ovo jelo je riža kuhana na pari i salata od kupusa kojoj možete dodati i pokoju žlicu vrhnja ili majoneze. Kako bi meso bilo hrskavije, najbolje je koristiti korejske krušne mrvice, ili japanski panko jer se pripremaju bez kore, samo od bijelog kruha. Ako imate dovoljno vremena, odreske prethodno marinirajte u mješavini sojina umaka, češnjaka, đumbira u prahu i mirina.
Sastojci za korejske odreske:
Marinada:
- 1 i ½ žlice sojina umaka
- ½ žlice usitnjenog češnjaka
- ¾ žličice đumbira u prahu
- 1 žlica mirina
- prstohvat papra
Meso:
- 4 svinjska odreska
- 50 g brašna
- 240 g panko krušnih mrvica
- 3 jaja
- sol, papar
Umak:
- 60 g kečapa
- 60 ml umaka Worcestershire
- 2 i 2/3 žlice šećera
- 120 ml vode
- 25 g maslaca
- 30 g brašna
- 60 ml mlijeka
- prstohvat papra
Priprema korejskih odrezaka:
- Istucite meso batom pa ga posolite i popaprite.
- Pomiješajte sastojke za marinadu pa prelijte meso njome i stavite ga u hladnjak na pola sata.
- Za umak pomiješajte kečap, Worcestershire, šećer i vodu. Rastopite maslac na vatri pa dodajte brašno miješajući. Kada se zgusne, dodajte mješavinu s kečapom. Kuhajte miješajući pa ulijte mlijeko i miješajte, ali ne predugo da se umak ne zgusne previše.
- U prvi tanjur stavite brašno, u drugom istucite jaja s malo soli, a u treći uspite krušne mrvice. Svaki komad mesa najprije uvaljajte u brašno, zatim u jaja i potom u mrvice pa stavite u hladnjak dok ne napravite umak.
- Zagrijte ulje u tavi pa pohajte meso dok ne postane zlatnosmeđe, otprilike 13 minuta. Okrenite na pola pečenja.
- Meso izvadite na upijajući kuhinjski papir pa ga narežite na trake. Poslužite preliveno umakom uz rižu i salatu od kupusa prema želji.
Jela koja se rade "ni od čega": 7 sirotinjskih recepata za svaki dan ovog tjedna +0