Entremet banana, čokolada, kikiriki
Sastojci za 4 osobe:
2 banane
10 ml tamnog ruma
10 g javorovog sirupa
100 g kiselog vrhnja
200 g slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade 52 %
30 g bjelanjaka
50 g kikirikija
50 g bademovog brašna
15 g kakaa
30 g smeđeg šećera
30 g maslaca
2 mahune vanilije
4 mahune crnog kardamoma
50 g kakao maslaca
6 g želatine (listići)
50 g šećera
10 g soli
Recept iz emisije: MasterChef voćna senzacija s kremom od mascarponea +1
Priprema:
1. Banane, uz dodatak tamnog ruma, javorovog sirupa, i kiselog vrhnja, izrađujemo u kremu, te istom punimo silikonske sfere. Iste smrzavamo.
2. Slatko vrhnje grijemo, aromatiziramo crnim kardamomom i mahunom vanilije, te prelijevamo preko sjeckane tamne čokolade (52%).
3. Ganache prozračujemo tučenim bjelanjcima, ulijevamo u kalupe do 2/3 visine. U iste stavljamo po jednu zaleđenu sferu sa kremom od banane.
4. Kikiriki solimo i tostiramo, izrađujemo u pastu, te istu raspoređujemo u preostali dio kalupa. Sve zajedno smrzavamo.
5. Bademovo brašno, smeđi šećer, kakao i hladni maslac izrađujemo u zemlju trljajući smjesu kroz ruke. Istu pečemo na 180°C, 10-12 minuta.
6. Smeđi šećer karameliziramo na tavi, deglaziramo slatkim vrhnjem te obogaćujemo mahunom vanilije. Istu smjesu povezujemo s kakao maslacem i želatinom u listićima prethodno natopljenoj u vodi.
7. Kikiriki kandiramo u slatko slanom sirupu (100 g vode / 50 g šećera / 10 g soli). Mousse vadimo iz kalupa, te isti prelijevamo glazeom od karamele i vanilije (hladnoća moussa trenutno će stisnuti glaze).
8. Na samu sredinu tanjura stavljamo entremet, oko njega posipamo zemlju od badema, te na sami vrh stavljamo kandirani kikiriki.