Entremet banana, čokolada, kikiriki

Sastojci za 4 osobe:

2 banane
10 ml tamnog ruma
10 g javorovog sirupa
100 g kiselog vrhnja
200 g slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade 52 %
30 g bjelanjaka
50 g kikirikija
50 g bademovog brašna
15 g kakaa
30 g smeđeg šećera
30 g maslaca
2 mahune vanilije
4 mahune crnog kardamoma
50 g kakao maslaca
6 g želatine (listići)
50 g šećera
10 g soli

Recept iz emisije: MasterChef voćna senzacija s kremom od mascarponea MasterChef - 4 MasterChef - 3 MasterChef - 2 +1 MasterChef - 1

Priprema:

1. Banane, uz dodatak tamnog ruma, javorovog sirupa, i kiselog vrhnja, izrađujemo u kremu, te istom punimo silikonske sfere. Iste smrzavamo.

2. Slatko vrhnje grijemo, aromatiziramo crnim kardamomom i mahunom vanilije, te prelijevamo preko sjeckane tamne čokolade (52%).

3. Ganache prozračujemo tučenim bjelanjcima, ulijevamo u kalupe do 2/3 visine. U iste stavljamo po jednu zaleđenu sferu sa kremom od banane.

4. Kikiriki solimo i tostiramo, izrađujemo u pastu, te istu raspoređujemo u preostali dio kalupa. Sve zajedno smrzavamo.

5. Bademovo brašno, smeđi šećer, kakao i hladni maslac izrađujemo u zemlju trljajući smjesu kroz ruke. Istu pečemo na 180°C, 10-12 minuta.

6. Smeđi šećer karameliziramo na tavi, deglaziramo slatkim vrhnjem te obogaćujemo mahunom vanilije. Istu smjesu povezujemo s kakao maslacem i želatinom u listićima prethodno natopljenoj u vodi.

7. Kikiriki kandiramo u slatko slanom sirupu (100 g vode / 50 g šećera / 10 g soli). Mousse vadimo iz kalupa, te isti prelijevamo glazeom od karamele i vanilije (hladnoća moussa trenutno će stisnuti glaze).

8. Na samu sredinu tanjura stavljamo entremet, oko njega posipamo zemlju od badema, te na sami vrh stavljamo kandirani kikiriki.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju