Gošća kuharica u eliminacijskom krugu ovoga tjedna bila je bivša kandidatkinja MasterChefa, sada vlasnica slastičarnice Ivana Čuljak-Lošić, a tim smo je povodom upitali kakav je osjećaj ponovno doći na natjecanje. 

"Velika mi je čast što su od toliko bivših kandidata pozvali baš mene. Bilo mi je prekrasno i emotivno zbog svih uspomena koje su mi se vratile povratkom u MasterChef", ispričala nam je Ivana Čuljak-Lošić, a na pitanje što misli o svojem napredovanju kroz godine spremno odgovara da uvijek voli naglasiti kako "samo radi ono što voli". 

Ivanino jelo u 30. epizodi replicirali su Filip Pleteš, Ema Baniček i Željka Bleuš. Najuspješnija u ovom izazovu bila je Željka kojoj je spravljanje slastica posebno drag posao u kuhinji. 

U pauzi između epizoda MasterChefa možete iskušati Ivanin recept za voćnu senzaciju s kremom od mascarponea. 

Emisiju "MasterChef" pratite od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Sastojci za choux sa rabarbarom i jagodama

Choux:

250 ml mlijeka
75 g maslaca
27 g šećera
3 g soli
150 g brašna
185 g jaja

Craquelin:

100 g smeđeg šećera
100 g brašna
100 g maslaca
10 g praha od cikle

Krema:

200 g mascarponea
200 ml vrhnja za šlag
30 g šećera u prahu
2 lista želatine
50 g vrhnja za šlag

Pire:

200 g jagoda
200 g rabarbare
50 g smeđeg šećera

Ukras:

150 ml vode
150 ml šećera
4 lista dehidrirane limete
50 g rabarbare

Priprema:

1. U loncu zagrijte mlijeko, maslac, šećer i sol. Kada zavrije maknite s vatre i umiješajte brašno. Vratite na vatru i miješajte dok tijesto ne prestane lijepiti za lonac. Prebacite ga u mikser s nastavkom lopatice i izmiksajte. Kada se malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatku smjesu. Istisnite tijesto na pleh pa pecite na 185 stupnjeva Celzija 20 minuta.

2. Sastojke za craquelin izmiješajte u kompaktnu smjesu. Između papira za pečenje tanko razvaljajte smjesu debljine 2-3 mm. Ostavite u zamrzivaču da se stisne. Craquelin stavljajte na choux prije pečenja.

3. Izmutite 200 ml vrhnja za šlag. Lopaticom izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu, a ostatak vrhnja zagrijte u lončiću. Maknite s vatre i dodajte želatinu. Dok se mascarpone miksa pažljivo dodajte vrhnje. Nakon što se smjesa poveže dodajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag. Ohladite.

4. Jagode i rabarbaru stavite na pleh. Pospite smeđim šećerom i pecite na 200 stupnjeva Celzija 10 minuta. Izmiksajte štapnimmikserom. Ostavite da se ohladi.

5. Vodu i šećer s limetom zakuhajte u sirup. Maknite s vatre i dodajte stapke rabarbare dok ne omekša. Ohlađeni choux punite napola mascarpone kremom, a napola pireom.

Još odličnih recepata i kulinarskih trikova potražite u MasterChefu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju