Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta u najrazličitijim varijacijama na temu. Od čokolade do pekmeza, pistacija i suhog voća – ovaj čokoladni kruh, ili dizani kolač možete pronaći dolazi u slasnim inačicama, a zajednički im je poseban, „zgužvan“ izgled koji se dobiva motanjem tijesta ili pletenja u oblik vijenca.

Punjeno tijesto se najprije savija u roladu, potom zareže nožem da bi se dobila dva komada tijesta koja se potom ispletu. Babka se peče u kalupu za kruh ili limu za pečenje obloženom papirom za pečenje.

Poznati chef Paul Hollywood obožava kombinaciju dizanog tijesta, čokolade i lješnjaka, a recept za njegovu babku pročitajte u nastavku. Također, možete baciti pogled i na video-recept Johna Kanella za čokoladnu babku bez lješnjaka kako biste vidjeli kako se mota tijesto.

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

Sastojci za čokoladnu babku:

Nadjev:

  • 65 g blanširanih lješnjaka
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 80 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
  • 40 g kakaa u prahu

Tijesto:

  • 275 g glatkog brašna
  • 5 g suhog kvasca
  • 25 g šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 jaja
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 80 g maslaca

Sirup:

  • 100 g šećera
  • 100 ml vode 

Priprema čokoladne babke: 

  1. Maslac narežite na kockice i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi. Čokoladu nasjeckajte. Jaja lagano istucite.
  2. Zagrijte pećnicu na 200°C. Napravite nadjev. Stavite lješnjake u lim za pečenje i pecite na dnu pećnice 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumene. Istresite ih na dasku za rezanje, ostavite da se ohlade, pa polovicu lješnjaka grubo, a ostatak sitno nasjeckajte. Stavite na stranu.
  3. Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac i lagano otopite na laganoj vatri, miješajući dok se ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte kakao. Izlijte u posudu i ostavite da se ohladi i malo zgusne.
  4. U međuvremenu napravite tijesto. Uspite brašno u zdjelu miksera s kukom za tijesto, dodajte kvasac na jednu stranu zdjele, a šećer i sol na drugu stranu.
  5. Napravite udubljenje u sredini i ulijte jaja i mlijeko, zatim lagano miksajte 2-3 minute dok se ne stegne. Pojačajte brzinu na srednju i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja kako bi se maslac sjedinio sa smjesom.
  6. Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite miksati na srednjoj brzini. Tijesto će najprije biti ljepljivo, a zatim postati glatko i sjajno.
  7. Lagano pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 40 x 30 cm tako da vam duži rub bude bliže.
  8. Ohlađenu čokoladnu smjesu rasporedite po tijestu, ostavljajući oko 1 cm ruba. Pospite lješnjacima.
  9. Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu roladu.
  10. Odrežite oko 2 cm sa svakog kraja, zatim okrenite tijesto za devedeset stupnjeva u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož ili rezač za pizzu, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu, režući ga na 2 dugačka dijela.
  11. S odrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se zatvori, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite, uvijajući tijesto da napravite pletenicu, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje.
  12. Pažljivo prebacite tijesto u lim prekriven papirom za pečenje i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok se ne udvostruči.
  13. Petnaest minuta prije kraja dizanja zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite babku u pećnicu na 15 minuta, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170°C i pecite još 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  14. Dok se babka peče stavite šećer i 100 ml vode u lončić, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i kuhajte bez miješanja, 5 minuta dok ne postane sirupasto pa ostavite da se zgusne.
  15. Kad je babka gotova, prebacite je u limu na rešetku. Vruću babku premažite ohlađenim sirupom. Uživajte!

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka Makaroni sa sirom Varivo od leće i kobasica +1 Teksaški čili s junetinom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju