Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta u najrazličitijim varijacijama na temu. Od čokolade do pekmeza, pistacija i suhog voća – ovaj čokoladni kruh, ili dizani kolač možete pronaći dolazi u slasnim inačicama, a zajednički im je poseban, „zgužvan“ izgled koji se dobiva motanjem tijesta ili pletenja u oblik vijenca.
Punjeno tijesto se najprije savija u roladu, potom zareže nožem da bi se dobila dva komada tijesta koja se potom ispletu. Babka se peče u kalupu za kruh ili limu za pečenje obloženom papirom za pečenje.
Poznati chef Paul Hollywood obožava kombinaciju dizanog tijesta, čokolade i lješnjaka, a recept za njegovu babku pročitajte u nastavku. Također, možete baciti pogled i na video-recept Johna Kanella za čokoladnu babku bez lješnjaka kako biste vidjeli kako se mota tijesto.
Sastojci za čokoladnu babku:
Nadjev:
- 65 g blanširanih lješnjaka
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 80 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
- 40 g kakaa u prahu
Tijesto:
- 275 g glatkog brašna
- 5 g suhog kvasca
- 25 g šećera
- ½ žličice soli
- 2 jaja
- 50 ml punomasnog mlijeka
- 80 g maslaca
Sirup:
- 100 g šećera
- 100 ml vode
Priprema čokoladne babke:
- Maslac narežite na kockice i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi. Čokoladu nasjeckajte. Jaja lagano istucite.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Napravite nadjev. Stavite lješnjake u lim za pečenje i pecite na dnu pećnice 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumene. Istresite ih na dasku za rezanje, ostavite da se ohlade, pa polovicu lješnjaka grubo, a ostatak sitno nasjeckajte. Stavite na stranu.
- Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac i lagano otopite na laganoj vatri, miješajući dok se ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte kakao. Izlijte u posudu i ostavite da se ohladi i malo zgusne.
- U međuvremenu napravite tijesto. Uspite brašno u zdjelu miksera s kukom za tijesto, dodajte kvasac na jednu stranu zdjele, a šećer i sol na drugu stranu.
- Napravite udubljenje u sredini i ulijte jaja i mlijeko, zatim lagano miksajte 2-3 minute dok se ne stegne. Pojačajte brzinu na srednju i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja kako bi se maslac sjedinio sa smjesom.
- Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite miksati na srednjoj brzini. Tijesto će najprije biti ljepljivo, a zatim postati glatko i sjajno.
- Lagano pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 40 x 30 cm tako da vam duži rub bude bliže.
- Ohlađenu čokoladnu smjesu rasporedite po tijestu, ostavljajući oko 1 cm ruba. Pospite lješnjacima.
- Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu roladu.
- Odrežite oko 2 cm sa svakog kraja, zatim okrenite tijesto za devedeset stupnjeva u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož ili rezač za pizzu, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu, režući ga na 2 dugačka dijela.
- S odrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se zatvori, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite, uvijajući tijesto da napravite pletenicu, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje.
- Pažljivo prebacite tijesto u lim prekriven papirom za pečenje i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok se ne udvostruči.
- Petnaest minuta prije kraja dizanja zagrijte pećnicu na 190°C. Stavite babku u pećnicu na 15 minuta, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170°C i pecite još 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Dok se babka peče stavite šećer i 100 ml vode u lončić, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i kuhajte bez miješanja, 5 minuta dok ne postane sirupasto pa ostavite da se zgusne.
- Kad je babka gotova, prebacite je u limu na rešetku. Vruću babku premažite ohlađenim sirupom. Uživajte!
7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina +1