Cheeseburger složenac je jednostavno jelo američke kuhinje koje kombinira tjesteninu s okusima klasičnog cheeseburgera – mljeveno meso, rajčicu i sir.

U receptu se koristi mljevena junetina, no možete je zamijeniti za mljevenu svinjetinu, puretinu i piletinu ili pak biljne alternative mesu.

Tjesteninu i meso možete prekriti i listićima sira, no dobit ćete bolje rezultate ako ga naribate direktno na kuhane sastojke. Za veću dubinu okusa iskoristite dvije do tri vrste naribanog sira.

Sastojci za cheeseburger složenac:

  • 650 g mljevenog mesa
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 300 g naribanog sira
  • 350 g sušenih makarona
  • 60 ml pilećeg temeljca
  • 60 ml pirea od rajčice
  • ½ luka
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 čajne žličice origana
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • 1 čajna žličica kumina u prahu
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica papra
  • ½ čajne žličice mljevenog bosiljka
  • ½ čajne žličice mljevenog peršina

Priprema cheeseburg složenca:

  1. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu od vode i stavite sa strane.
  2. Dok se tjestenina kuha prepirjajte mljeveno meso na maslacu zajedno sa začinima – sa solju, paprom, čili prahom, kuminom i origanom. Pirjajte meso oko pet minuta dok ne počne dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
  3. Dodajte nasjeckani luk i češnjak i nastavite pirjati par minuta. Podlijte sve zajedno s pireom od rajčice i dobro promiješajte.
  4. Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Promiješajte.
  5. Dodajte ostatak začina i kuhanu tjesteninu te polovicu naribanog sira. Sve dobro promiješajte.
  6. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu i prekrijte s ostatkom naribanog sira.
  7. Stavite peći cheeseburger složenac u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta dok se sastojci ne sljube, a sir ne rastopi i lagano zapeče.
  8. Poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju