Cheeseburger složenac je jednostavno jelo američke kuhinje koje kombinira tjesteninu s okusima klasičnog cheeseburgera – mljeveno meso, rajčicu i sir.
U receptu se koristi mljevena junetina, no možete je zamijeniti za mljevenu svinjetinu, puretinu i piletinu ili pak biljne alternative mesu.
Tjesteninu i meso možete prekriti i listićima sira, no dobit ćete bolje rezultate ako ga naribate direktno na kuhane sastojke. Za veću dubinu okusa iskoristite dvije do tri vrste naribanog sira.
Sastojci za cheeseburger složenac:
- 650 g mljevenog mesa
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 300 g naribanog sira
- 350 g sušenih makarona
- 60 ml pilećeg temeljca
- 60 ml pirea od rajčice
- ½ luka
- 1-2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 2 čajne žličice origana
- 1 čajna žličica čilija u prahu
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica papra
- ½ čajne žličice mljevenog bosiljka
- ½ čajne žličice mljevenog peršina
Priprema cheeseburg složenca:
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu od vode i stavite sa strane.
- Dok se tjestenina kuha prepirjajte mljeveno meso na maslacu zajedno sa začinima – sa solju, paprom, čili prahom, kuminom i origanom. Pirjajte meso oko pet minuta dok ne počne dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte nasjeckani luk i češnjak i nastavite pirjati par minuta. Podlijte sve zajedno s pireom od rajčice i dobro promiješajte.
- Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Promiješajte.
- Dodajte ostatak začina i kuhanu tjesteninu te polovicu naribanog sira. Sve dobro promiješajte.
- Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu i prekrijte s ostatkom naribanog sira.
- Stavite peći cheeseburger složenac u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20-ak minuta dok se sastojci ne sljube, a sir ne rastopi i lagano zapeče.
- Poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!