Castella je navodno nastala u 16. stoljeću, kada su portugalski trgovci pristali na japansku obalu nakon što je oluja promijenila kurs njihovih brodova.
Suradnja se nakon toga dana nastavila, a tijekom jedne trgovačke razmjene jednostavan biskvit od brašna, šećera i jaja predstavljen je stanovnicima Nagasakija kao kruh iz Kastilje.
Priča se da su ga mještani zavoljeli i zabunom prekrstili u castellu. Naziv se zadržao do danas, a s vremenom se počeo pripremati s raznim dodacima, od čokolade do matche.
Sastojci za castellu:
90 ml ulja
90 g brašna
15 g škrobnog brašna
25 g kakaa
8 jaja
80 ml mlijeka
100 g čokoladnih kapljica + za ukrašavanje
4 ml limunova soka
100 g šećera
Priprema castelle:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Prosijte brašno, kakao i škrobno brašno u posudu pa ulijte ulje i dobro promiješajte smjesu.
- U smjesu dodajte mlijeko i žumanjke i izmiješajte ih pjenjačom. Bjelanjke miksajte u snijeg sa šećerom i limunovim sokom. Pazite da smjesu ne izmiksate previše – snijeg je gotov kada se počnu oblikovati vrhovi.
- Nježno pomiješajte obje smjese i dodajte čokoladne kapljice pa ulijte smjesu u namašćenu posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Ostavite komade papira neka vire sa strane kako biste lakše mogli izvaditi kolač. Posudu lagano lupite nekoliko puta o radnu plohu da izađe suvišni zrak pa je položite u niski kalup i u njega ulijte vode.
- Pospite čokoladnim kapljicama i pecite oko 50 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva. Provjerite je li kolač gotov pomoću čačkalice; izađe li čista iz biskvita, izvadite castellu iz pećnice. Ostavite da se kratko hladi pa dok je još vruća, pažljivo je izvadite i zamotajte u prozirnu foliju kako bi bila sočna. Ako želite, možete je ostaviti u hladnjaku preko noći i sutradan je poslužiti na sobnoj temperaturi.