Castella je navodno nastala u 16. stoljeću, kada su portugalski trgovci pristali na japansku obalu, nakon što je oluja promijenila kurs njihovih brodova.

Suradnja se nakon tog dana nastavila, a tijekom jedne trgovačke razmjene, jednostavan biskvit od brašna, šećera i jaja predstavljen je stanovnicima Nagasakija kao "kruh iz Kastilje".

Priča se da su ga mještani zavoljeli i zabunom "prekrstili" u castellu. Naziv se zadržao do danas, a s vremenom se počeo pripremati s raznim dodacima, od čokolade do matche.

Sastojci za castellu:

90 ml ulja
90 g brašna
15 g škrobnog brašna
25 g kakaa
8 jaja
80 ml mlijeka
100 g čokoladnih kapljica + za ukrašavanje
4 ml limunova soka
100 g šećera
 

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Prosijajte brašno, kakao i škrobno brašno u posudu pa ulijte ulje i dobro promiješajte smjesu.

2. U smjesu dodajte mlijeko i žumanjke i izmiješajte ih pjenjačom. Bjelanjke miksajte u snijeg sa šećerom i limunovim sokom. Pazite da smjesu ne izmiksate previše – snijeg je gotov kada se počnu oblikovati vrhovi.

3. Nježno pomiješajte obje smjese i dodajte čokoladne kapljice pa ulijte smjesu u namašćenu posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Ostavite komade papira neka vire sa strane kako biste lakše mogli izvaditi kolač. Posudu lagano lupnite nekoliko puta o radnu plohu da izađe suvišni zrak pa je položite u niski kalup u koji ulijte vode.

4. Posipajte čokoladnim kapljicama i pecite oko 50 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva. Provjerite je li kolač gotov pomoću čačkalice; izađe li čista iz biskvita, izvadite castellu iz pećnice. Ostavite da se kratko hladi pa dok je još vruća pažljivo je izvadite i zamotajte u prozirnu foliju kako bi bila sočna. Ako želite, možete je ostaviti u hladnjaku preko noći i sutradan je poslužiti na sobnoj temperaturi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju