Capirotada je meksički desert na bazi starog kruha koji je aromatiziran s klinčićima i cimetom te zaslađen grožđicama i šećerom. U receptu se koristi i sir – najčešće bijeli sir poput Queso Oaxaca koji karakterizira blagi okus.

Ako na raspolaganju nemate Queso Qaxacu zamijeniti ga možete s nekim drugim blagim polumasnim sirom poput ementalera, Monterey Jacka ili mozzarelle.

Capirotada se jede tijekom korizme jer Meksikanci vjeruju kako simbolizira Isusovu muku na križu. Kruh predstavlja Isusovo tijelo, slatki sirup njegovu krv, štapići cimeta simboliziraju križ, a klinčići čavle kojim je bio za njega pribijen.

Francuz Hrana i piće Nacionalni ponos: Pravi razlog zbog kojeg Francuzi ne jedu stari kruh

Neki zapisi upućuju kako se ovo jelo priprema još od 15 stoljeća, a izmišljeno je kako bi se potrošio stari kruh prije nego što se pokvari.

Sastojci za capirotadu:

  • 1,25 l vode
  • 600 g naribanog blagog sira
  • 340 g tamnog smeđeg šećera
  • 160 g grožđica
  • 6 klinčića
  • 4 stara peciva
  • 4 štapića cimeta
  • 4 žlice maslaca

Priprema capirotade:

  1. Narežite peciva na kriške debljine jednog centimetara i namažite ih maslacem s obje strane. Tostirajte ih u tavi s obje strane dok se ne osuše. Stavite ih sa strane.
  2. Napravite slatki sirup: u lonac stavite vodu i šećer, klinčiće i štapiće cimeta. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se nepoklopljeno kuha oko dvadesetak minuta. Isključite štednjak i pustite da se sirup hladi oko dva sata. Po isteku tog vremena izvadite cimet i klinčiće iz sirupa.
  3. Namastite lim za pečenje pa poslažite po njegovom dnu trećinu tostiranog kruha, trećinu sira i grožđica. Prelijte preko svega trećinu sirupa i pustite da kruh „popije“ tekućinu oko 15 minuta.
  4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  5. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.
  6. Uklonite aluminijsku foliju i pecite nepokriveno još 10-ak minuta dok sir ne dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite toplo. Dobar tek!

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju