Burrito je nezamjenjiv dio meksičke kuhinje. Riječ je o zarolanoj pšeničnoj tortilji ispunjenoj mesom, kuhanom rižom, sirom i različitim vrstama povrća, a koje se najčešće jede za ručak ili večeru.

Breakfast burrito, odnosno jutarnji burrito koji se jede za doručak izum je pak američke savezne države Novi Meksiko.

Taj se termin prvi put upotrijebio u gostionici Tia Sophia u Santa Feu 1975. godine, a odnosio se na tortilju ispunjenu jajima, špekom, sirom i krumpirom, odnosno sastojcima koji se u SAD-u jedu za doručak.

Ovo je jelo postalo popularno diljem Amerike i svijeta. Glavni razlog? Recept koji se može prilagođavati vašim preferencijama i sastojcima u hladnjaku, ali jamči jednostavnu konzumaciju bez previše nereda.

Da biste pojeli jutarnji burrito, ne treba vam čak ni pribor za jelo.
Ovo je i tip doručka koji se može unaprijed pripremiti u većoj količini, zamotati u aluminijsku foliju, zamrznuti u hladnjaku, a po potrebi zagrijati u mikrovalnoj (ili običnoj) pećnici.

Sastojci za šest jutarnjih burrita:

  • 400 g kobasica po želji
  • 200 g naribanog cheddara
  • 6 velikih pšeničnih tortilja
  • 6 jaja
  • 2 veća krumpira
  • 2-3 mlada luka
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema burrita za doručak:

  1. U velikoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte kobasice. Odstranite meso kobasice od crijeva, zdrobite ga kuhačom i pirjajte dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ga sa strane.
  2. U istoj tavi ispecite jaja na kajganu s nešto soli. Kada su jaja pečena, uklonite ih s tave i stavite sa strane.
  3. Krumpir ogulite, naribajte na manje komade i stavite u krpu. Iscijedite višak vode iz krumpira.
  4. Ocijeđeni krumpir stavite u jednom ravnomjernom sloju na zagrijanu tavu s malo ulja, posolite i pecite dvije do tri minute s obje strane dok ne postanu hrskavi.
  5. Tortilje napunite pečenim naribanim krumpirom, jajima i kobasicama. U svaku tortilju dodajte i malo naribanog sira i nasjeckani mladi luk. Po želji možete dodati i malo nasjeckane svježe rajčice i/ili zrelog avokada.
  6. Zarolajte sve sastojke u tortilju i zapecite na tavi s obje strane dok se sir ne rastopi, a svi sastojci ne sljube.
  7. Poslužite toplo. Dobar tek!

Slatko i slasno: Recept za američki doručak s voćem i javorovim sirupom Američke palačinke Američke palačinke Američke palačinke +5 Američke palačinke

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju