Bombardino je popularno talijansko alkoholno piće koje se može smatrati i desertom. Zaštitni je znak alpskih skijališta, pa i onih netalijanskih, jer je ukusan i brz način zagrijavanja promrzlog tijela, a zbog velikodušnog udjela alkohola, vjerojatno i jedan od krivaca za uvijek odličnu atmosferu après-ski tuluma.

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Bombardino je jednostavan koktel koji se radi od samo tri sastojka (četiri ako želite šlag obogatiti s malo cimeta). Tradicionalno je njegova baza bila fina krema s vinom - zabaione ili zabaglione koju možete jednostavno napraviti i sami, ali danas se uglavnom radi od kupovnog likera od jaja koji se "podeblja" s malo rakije ili ruma.

Bombardino je prvi put "smućkan" polovicom devetnaestoga stoljeća, a postoji nekoliko varijanti priče o njegovu nastanku. Jedna verzija kaže da je to bilo u Padovi, druga mjesto radnje smješta u Dolomite, ali obje se slažu u tome da su mu ime dali prvi kušači, čiji je komentar bio: "Ovo je bomba!" Ili barem bombica, kako bi glasio doslovni prijevod. Ali neka vas ne zavara, umanjenica je ovdje zbog malog volumena šalice ili čaše u kojoj se poslužuje, a ne zbog udjela alkohola.

Bombardino ćete napraviti vrlo jednostavno, pazite samo da vam liker od jaja ne zakuha jer bi se mogao raspasti. Iz istog se razloga i poslužuje topao, a ne vruć.

Bombardino - sastojci:

  • 50 ml likera od jaja
  • 10 ml rakije
  • 1 žlica tučenog vrhnja
  • 1 prstohvat cimeta, za posipanje, po želji

Bombardino - priprema

  1. Zagrijte liker od jaja po izboru u loncu na srednje jakoj vatri i isključite ga neposredno prije vrenja. Ulijte liker u šalicu za kavu ili čašu.
  2. Dodajte rakiju i miješajte dok se ne sjedini.
  3. Prelijte malo tučenog vrhnja i pospite cimetom.

Tražite li još recepata, zavirite ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Najbolji bečki odrezak u Zagrebu: Gdje pojesti pravi austrijski Wienerschnitzel? Theatrium - 8 Theatrium - 7 Pogled u kuhinju +7 Theatrium - 6