Wienerschnitzel ima počasno mjesto u austrijskoj kuhinji, gdje je njegova priprema strogo propisana. Taj slavni šnicl mora biti od teletine, koja se reže tako da bude impozantne veličine tehnikom butterfly. Meso se zatim tuče batom i potom oblaže brašnom, jajima i krušnim mrvicama. Zatim slijedi prženje u maslacu, najbolje pročišćenom.

Wienerschnitzel na stol stiže uz salatu od krumpira ili matovilac, a dodavanje kečapa ili majoneze smatra se blasfemijom. I u Zagrebu se na nekim mjestima može pojesti dobar bečki šnicl - ili odrezak pripremljen na bečki način, a gdje se ona nalaze, upitali smo strastvene obožavatelje toga kultnog jela i oni su izdvojili nekoliko restorana.

Wirtshaus

Bečki teleći odrezak s brusnicama (17,90 eura) možete pojesti na Gračanskoj cesti u restoranu Wirtshaus, koji je u Hrvatsku donio austrijski štih. Gostionica na sjeveru grada nudi doživljaj austrijskih skijališta, i uređenjem i jelovnikom na kojem glavnu ulogu imaju tipična jela koja ondje možete kušati. Na jelovniku je i svinjski ili pileći odrezak na bečki način (11,90 eura).

Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 13 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 13 (Foto: Wirtshaus/Instagram)

Balon

Teleći bečki u pročišćenom maslacu s krumpir-salatom možete pojesti i na zagrebačkom Prisavlju, gdje će vam ga vrsno pripremiti chef Stipan Iličić. Šmekeri kažu da je njihov bečki zasigurno jedan od najboljih u gradu: hrskav, pun okusa i finog mirisa na maslac.

Le Bistro Esplanade

À la carte jelovnik Le Bistroa predstavlja sezonsku kolekciju autorskih jela chefice Ane Grgić Tomić s dozom pariškog šika, a tu su i poznati bistro-klasici poput Esplanadinih štrukli, tatarskog bifteka, Cezar-salate – kao i bečki odrezak s kremastim pireom i lisnatom salatom. Esplanadin bečki hvali se na sva usta, a cijena mu je 28 eura.

TheAtrium by Filho

U Teslinoj ulici pronaći ćete još jedno mjesto koje se hvali zbog slavnog telećeg odreska. TheAtrium by Filho u koji se dolazi kušati jela vrsnog chefa Filipa Horvata, uz popularna jela poput rižota od bifteka, nudi precizno pripremljene klasike, poput bečkog šnicla koji će vas koštati 22 eura. Oni koji su ga probali kažu da je kiruški precizno napravljen i da vrijedi svakog eura.

 

Upola jeftinije nego u Austriji i Italiji: Omiljeno skijalište Dalmatinaca koje nudi bezbroj mogućnosti za uživanje Kupres - 7 Kupres - 6 Kupres - 5 +3 Kupres - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju