Kus-kus je odlična ideja kad nemate puno vremena za pripremu obroka. Ne morate ga čak ni kuhati – on se zapravo namače u toploj tekućini. Odlično prima okuse, a najbolje ga je sljubiti s nekom vrstom aromatičnog temeljca.
Kus-kus se dobro slaže sa sušenim rajčicama, graškom i naribanim tikvicama, a cijeli obrok sjajno će zaokružiti pileći zabatci pečeni na tavi. Štoviše, cijelo se jelo priprema samo u jednoj dubljoj tavi, a za pripremu će vam biti potrebno tek oko pola sata.
Sastojci za kus-kus s piletinom:
- 450 g pilećeg zabatka
- 375 ml pilećeg temeljca
- 180 g kus-kusa
- 120 g smrznutog graška
- 50 g sušenih rajčica
- 2 čajne žličice kumina u prahu
- 2 čajne žličice mljevenog đumbira
- 1 žlica maslaca
- 1 tikvica
- 1 srednje veliki luk
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- ulje za pečenje
Priprema kus-kusa s piletinom:
- U pileće zabatke utrljajte velikodušnu količinu soli i papra.
- U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu pržite piletinu sa svake strane oko 6 do 8 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja. Uklonite piletinu s tave.
- U tavu dodajte maslac i na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk uz malo soli. Pirjajte oko dvije minute dok luk ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte kus-kus, nasjeckane sušene rajčice, grašak, kumin i đumbir. Promiješajte i pustite da se začini lagano tostiraju s kus-kusom oko tri minute.
- Podlijte sve zajedno zagrijanim pilećim temeljcem i naribanom tikvicom.
- Poklopite tavu i isključite štednjak. Pustite da kus-kus "popije" svu tekućinu. Za to će vam biti potrebno oko pet do sedam minuta.
- Poslužite odmah s pečenom piletinom. Dobar tek!
Ponosni Nakatsu: Grad u kojem ćete pojesti najbolju piletinu na svijetu +1