Gordon Ramsay na svojem YouTube kanalu rado dijeli recepte za ukusna jela – od jednostavnih svakodnevnih obroka poput jaja na kajganu koje se spremi za par minuta do kompliciranih kreacija poput veganskog odreska za koje vam treba trideset sastojaka i dva dana kuhanja.

Nedavno je podijelilo recept i za jelo koje on naziva hrvatski gulaš (eng. Croatian stew), a koje je nadahnuto tradicionalnim jelom od morske ribe i školjaka – brudetom.

Britanski chef odmah napominje kako ovdje nije riječ o francuskom bouillabaisseu koje se kuha po šest ili sedam sati, već brzinskoj rustikalnoj verziji od svježih namirnica nabavljenih tog jutra u Rovinju.

Pečeno pile Hrana i piće Trik Gordona Ramsayja: Najlakši recept za sočno pečeno pile bez podlijevanja

Gordon Ramsay u videu ne skriva oduševljenje svježim namirnicama – od morskih plodova do „prekrasnog“ češnjaka, ali i maslinovim uljem za koje kaže da je jedno od najboljih na svijetu.

Sastojci za hrvatski gulaš od morskih plodova:
škampi
vongole
lignje
luk
češnjak
mladi poriluk
svježe rajčice
umak od rajčice
kuhani krumpir
masline
kapare
bijelo vino
maslinovo ulje
začini

Priprema:
1. Narežite luk na trake debljine oko tri milimetra. Na deblje narežite i češnjak te bijele dijelove mladog poriluka.

2. Napravite bazu za brudet: popržite nasjeckano povrće na dosta maslinova ulja, posolite i dobro popaprite.

Palačinke Hrana i piće Trik Gordona Ramsaya za savršene palačinke koje uspijevaju baš svaki put

3. Pustite da povrće omekša i počne se karamelizirati. Dodajte svježe rajčice i pustite da se sve zajedno pirja.

4. U drugoj tavi na maslinovom ulju prepržite očišćenu lignju oko dvadesetak sekundi sa svake strane. Izvadite iz tave.

5. Dodajte škampe i vongole i pirjajte par minuta, začinite, pa podlijte bijelim vinom. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha još nekoliko minuta dok se školjke ne otvore.

6. U bazu ulijte umak od rajčice, ubacite školjke i škampe i dobro promiješajte. Kuhajte još oko tri i pol minute.

7. Napravite salatu od kuhanog krumpira i lignji narezanih na manje komade. Začinite s peršinom, kaparima i maslinama. Dobivenu salatu stavite u brudet, pomiješajte, posipajte s limunovom koricom i poslužite toplo. Dobar tek!

Kako Gordon Ramsay priprema hrvatski gulaš od morskih plodova pogledajte u njegovom YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju