Vjerojatno nema tog mjesta na svijetu koje još nije otkrilo čari sladoleda. S druge strane, gelato je drugačija priča – i to ona koju ne znaju ni mnogi koji su ga probali. Izgledaju gotovo isto, a mnogi čak misle kako je gelato samo talijanski naziv za sladoled. E, pa nije, a ako ste se i vi zapitali u čemu je razlika, evo odgovora.

I gelato i sladoled su kremasti, smrznuti deserti napravljeni od mliječnih proizvoda i šećera. Sladoled je još od davnina bio poslastica elita, da bi se u 19. stoljeću proširio i među „običnim ljudima“, kada je došlo do naglog razvoja mliječne industrije. Za gelato pak pouzdano znamo da je stigao nešto kasnije, i to iz Italije – premda se i danas vode rasprave oko toga je li stigao sa Sicilije ili iz Firence.

Oba deserta imaju iste sastojke: mliječne proizvode, šećer, razne arome i zrak. Samo, razlika je u njihovim omjerima. Sladoled ima više zraka, dok gelato ima manje. Do te razlike dolazi tijekom pripreme, tj. miješanja tijekom zamrzavanja. Sladoled se brže miješa i veća količina zraka omogućuje mu i veći volumen.

Gelato Gelato (Foto: Getty Images)

Sladoled sadrži više mliječne masti, a može uključivati i žumanjke (koji pak dodaju još masnoće i djeluju kao stabilizator) što je rjeđi slučaj kod gelata. S druge strane, gelato može sadržavati više mlijeka i šećera.

Oni koji su degustirali oba deserta, vjerojatno su i sami primijetili razliku u teksturi. Gelato ima svilenkastiju teksturu i djeluje zgusnutije od sladoleda, dok sladoled ima više volumena i laganiji je. Zbog toga je gelato puniji okusom od sladoleda.

Postoji razlika i u posluživanju. Gelato se poslužuje na malo višoj temperaturi od sladoleda, što pomaže oslobađanju okusa u njemu, a također se servira „lopaticom“, umjesto okruglom žlicom kojom grabimo sladoled.

Ovu omiljenu ljetnu poslasticu pronaći možemo u raznim varijantama. Sorbet je vrsta sladoleda koja se priprema obično bez mliječnih proizvoda. Umjesto toga, koristi se voćni sok ili pire pomiješan sa šećerom i vodom. Zbog toga što ne sadrži masnoće, sorbet je popularan među osobama koje izbjegavaju laktozu ili mliječne proizvode. 

Ako se ikada nađete u Japanu, obavezno probajte mochi. Ova japanska poslastica u kojoj se kombinira sladoled umotan u mekano i želatinozno tijesto od riže, dolazi u bezbroj neobičnih okusa. Osim mochija od zelenog čaja (matcha) i crne sezamove paste (kurogoma), popularan je onaj od slatkog bijelog graha (anko) ili pak od klsičnih voćnih poput jagode i manga. 

Mochi Mochi (Foto: Getty Images)

Ovo kremasto i sočno osvježenje u kojem guštamo s užitkom dok živa na termometru luduje odavno je postalo sinonim za ljeto. Svoje najdraže okuse omijenog deserta potražite u obližnjem Lidlu u širokoj ponudi Gelatelli sladoleda koji dolaze u raznim varijantama. Od  velikih pakiranja preko sladoleda na štapiću, u asortimanu Gelatelli sladoleda svatko će naći nešto po svojem guštu uz najbolji omjer cijene i kvalitete.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju