Vjerojatno nema tog mjesta na svijetu koje još nije otkrilo čari sladoleda. S druge strane, gelato je posebna priča – i to ona koju ne znaju ni mnogi koji su ga probali. Izgledaju gotovo isto, a mnogi čak misle kako je gelato samo talijanski naziv za sladoled. E, pa nije, a ako ste se i vi zapitali u čemu je razlika, evo odgovora.

I gelato i sladoled su kremasti, smrznuti deserti napravljeni od mliječnih proizvoda i šećera. Sladoled je još od davnina bio poslastica elita, da bi se u 19. stoljeću proširio i među „običnim ljudima“, kada je došlo do naglog razvoja mliječne industrije. Za gelato pak pouzdano znamo da je stigao nešto kasnije, i to iz Italije – premda se i danas vode rasprave oko toga je li stigao sa Sicilije ili iz Firence.

Oba deserta imaju iste sastojke: mliječne proizvode, šećer, razne arome i zrak. Samo, razlika je u njihovim omjerima. Sladoled ima više zraka, dok gelato ima manje. Do te razlike dolazi tijekom pripreme, tj. miješanja tijekom zamrzavanja. Sladoled se brže miješa i veća količina zraka omogućuje mu i veći volumen.

Druga razlika je ta da sladoled sadrži više mliječne masti, a može uključivati i žumanjke (koji pak dodaju još masnoće i djeluju kao stabilizator) što je rjeđi slučaj kod gelata. S druge strane, gelato može sadržavati više mlijeka i šećera.

Oni koji su degustirali oba deserta, vjerojatno su i sami primijetili razliku u teksturi. Gelato ima svilenkastiju teksturu i djeluje zgusnutije od sladoleda, dok sladoled ima više volumena i laganiji je. Zbog toga je gelato puniji okusom od sladoleda.

Postoji razlika i u posluživanju. Gelato se poslužuje na malo višoj temperaturi od sladoleda, što pomaže oslobađanju okusa u njemu, a također se servira „lopaticom“, umjesto okruglom žlicom kojom grabimo sladoled.

Pa, ako imate određene preference, sada znate za čime vam je posegnuti, makar smo sigurni da nitko neće diskriminirati 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju