Jedan od najljepših talijanskih gradova pronaći ćete na jugu Čizme u Kalabriji. Tropea je omiljeno odredište Talijana zbog spoja mora, sunca, umjetnosti, kulture, gastronomije i gostoprimstva, a prije tri godine i službeno je proglašena najljepšim malim gradom u Italiji. Biser Tirenskog mora smjestio se na rtu, između zaljeva Gioia i Santa Eufemia. Prepoznatljivi simbol grada velika je stijena na kojoj se nalazi svetište Santa Maria dell'Isola, no među vrijednim arhitektonskim i kulturnim ljepotama pronaći ćete i plemićke palače iz 18. i 19. stoljeća zbog kojih Tropea nosi nadimak Mala Atena Kalabrije. 

Pogled na vulkan

Samostan posjećuju i mnogi hodočasnici kako bi vidjeli bizantski portret Djevice Marije iz 12. stoljeća, koja se prema legendi ukazala biskupu u Kalabriji i upozorila ga na potres. Biskup je prenio poruku stanovnicima koji su izašli iz grada kako bi izbjegli katastrofu koja se zaista i dogodila. Do samostana i pogleda za pamćenje vode stepenice koje su uklesane u stijeni prije stotina godina. Kad stignete na vrh, uživati možete u pogledima na vrt koji se nalazi sa stražnje strane crkve, a pogled će vam pucati i na obližnju plažu i na sam grad. Ako pak imate dovoljno sreće, s visine možete za vedra vremena vidjeti čak i aktivni vulkan Stromboli.

Tropea - 2 Tropea - 2 (Foto: Shutterstock)

Glavica na noćnom ormariću  

Osim po arhitekturi, Tropea je poznata i po crvenom luku, za koji se smatra da su ga donijeli Feničani prije 4000 godina. Još je Plinije Stariji hvalio ljekovita svojstva tropejskog luka kao prirodnog lijeka za razne bolesti. Cipolla rossa di Tropea Calabria zaštićena je i oznakom zemljopisnog podrijetla. Lagan i sladak, ovaj crveni luk jede se svjež, u salati, mariniran ili pripremljen na bezbroj načina. Nekoć je bio osnova svakog nonina sofrita, aromatične mješavine luka, mrkve i celera. Koristio se i za liječenje prehlade, kašlja i upale grla: glavica bi se prepolovila i ostavljala na noćnom ormariću, blizu kreveta. Luk se koristio i za smanjivanje otekline i svrbeža u slučaju uboda insekta, ali i jeo za imunitet.

Aromatični gelato

Crveni luk postao je neraskidiv simbol grada, a chefovi njegovim ambasadorima. Kuhari ga dodaju gdje god mogu, uključujući i u gelato, koji je prava atrakcija. Okus i miris nije suptilan, snažna aroma slatkog crvenog luka itekako se osjeti. Odvede li vas put u Tropeu, gelato od luka možete probati u Gelateriji Tonino, ali nemojte propustiti i miroljubljivije okuse poput primjerice pistacija. No u Kalabriji ovaj ćete luk najčešće pronaći na tanjurima za predjelo, posipan origanom, uz kruh, sir, masline i 'nduju - kobasicu koja se zahvaljujući mekoj teksturi fino razmazuje. 

Traže se radnici: Objavljen oglas za najudaljenije radno mjesto na svijetu Antarktika Pingvini +0 Antarktika

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju