Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u pećnici te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štoviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima...
Sastojci za rastopljeni luk:
- 4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
- 125 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 žlica rastopljenog maslaca
- 1 žlica svježe nasjeckanog timijana
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice mljevenog papra
Priprema luka:
- Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
- Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i pol centimetra.
- Pomiješajte ulje, maslac, sol, papar i timijan te tom mješavinom namažite komade luka.
- Luk stavite peći u pećnicu na 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lijepu karameliziranu boju. Na pola pečenja preokrenite luk da obje strane budu iste.
- Po isteku vremena u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći temeljac i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se temeljac ne reducira, a luk postane vrlo mekan.
- Poslužite kao prilog mesu. Dobar tek!