Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u pećnici te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štoviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima...

Sastojci za rastopljeni luk:

  • 4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
  • 125 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 žlica rastopljenog maslaca
  • 1 žlica svježe nasjeckanog timijana
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice mljevenog papra

Priprema luka:

  1. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
  2. Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i pol centimetra.
  3. Pomiješajte ulje, maslac, sol, papar i timijan te tom mješavinom namažite komade luka.
  4. Luk stavite peći u pećnicu na 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lijepu karameliziranu boju. Na pola pečenja preokrenite luk da obje strane budu iste.
  5. Po isteku vremena u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći temeljac i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se temeljac ne reducira, a luk postane vrlo mekan.
  6. Poslužite kao prilog mesu. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju