Na hrvatskom tržištu pojavio se prvi ocat od piva po imenu RIScetto. Riječ je o octu napravljenom od Russian Imperial Stout stila piva uz dodatak smeđeg šećera i čili papričica, a plod je suradnje Zmajske pivovare i hrvatskog proizvođača ljutih umaka Volim Ljuto.

Priča je započela kada je Zmajska pivovara stavila u bačve od burbona veću količinu Russian Imperial Stouta – tamnog stila piva koji sadrži oko 9 do 10 posto alkohola na odležavanje. To odležano tamno pivo s bogatim okusom čokolade, kave i sušenog voća trebalo je izaći na tržište prošle godine, no ispostavilo se da ima iznimno gustu pjenu i previše taloga te da se ne može puniti u boce.

S obzirom da bi bila velika šteta na iskoristiti ovu prilično jako (I skupo) pivo, vlasnik Zmajske pivovare Andrej Čapka nazvao je vlasnika tvrtke Volim Ljuto, Gorana Vrabeca i predložio mu suradnju. Vrlo brzo došli su na ideju da naprave prvi hrvatski ocat od piva.

RIScetto RIScetto (Foto: PR)

Nakon što je probna šarža octa bila gotova, Goran ju je odlučio nadograditi s nešto smeđeg šećera i čili papričica kako bi stvorio još intenzivniju aromu i suptilnu dozu pikantnosti.

Proizvod koji je nastao po imenu RIScetto savršeno je održavao moć i intenzitet Russian Imperial Stout stila piva. Ocat je zadržao sve glavne note u okusu piva - čokolada i kava dominiraju, a one su dodatno naglašene ljutinom i aromom čili papričica. Ipak, ljutina nije prejaka i ovaj proizvod će velikoj većini konzumenata biti potpuno podnošljivo ljut.

“Prilično smo uvjereni da je ovo jedan od rijetkih octova od piva skuhanih u Hrvatskoj, jedini komercijalni, a isto tako možda i jedini od RIS stila piva," rekli su nam proizvođači.

U kuhinji se može koristiti na iste načine kao i aceto balsamico s kojim dijeli slatkoću i punoću okusa. Sjajno se slaže s mesnim jelima, a idealan je za začinjavanje salata, sendviča, steakova i pečenog povrća.

Dio octa je stavljen (na još jedno) odležavanje u bačvama od burbona, a njegove rezultate ćemo tek vidjeti. No, do tada se može uživati u originalnom i jedinstvenom RIScettu, koji se prodaje na Volim Ljuto te Zmajskom webshopu po cijeni od 6,5 eura za bocu od 187 ml.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju