• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #pizza

Bogata povijest omiljenog jela: Recept za pizzu napoletanu iz 19. stoljeća

No puno prije toga, u Italiji je postojalo još jedno, poznatije jelo pod nazivom "napolitanska pizza". Kako smo dali naslutiti na početku teksta, radilo se o pečenoj desertnoj piti punjenom kremom od badema, a osim imena, nema nikakve veze s današnjom pizzom.
Punkufer avatar placeholder
V.J. 1.10.2023 07:34 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

U 19. stoljeću, ako ste naručili "pizzu napoletanu" u Italiji, dobre su šanse da ste zapravo naručili – krišku pite. Kako to? Jednostavno - moderna definicija pizze pojavila se u talijanskom rječniku tek 1905.

Talijanska riječ pizza, koja je vjerojatno povezana s grčkom „pita“ i turskom „pide“, izvorno je bila opći izraz za pečena jela napravljena od brašna. I danas možete vidjeti ovaj izraz na djelu u jelima kao što je pizza rustica, bogata pita punjena jajima i sirom iz središnje Italije, ili pizza Ebraica, crni kolačić napravljen od orašastih plodova i sušenog voća koji potječe iz židovske četvrti Rima.

Prije 20. stoljeća pizza koju danas poznajemo i volimo bila je lokalna ulična hrana malo poznata izvan Napulja. Neki pisci iz 19. stoljeća koji su se susreli s pizzom čak su je opisivali s prijezirom. Tako je pred kraj 19. stoljeća Carlo Collodi, autor kultnog Pinokija, opisao danas omiljeno jelo kao "krpu masne prljavštine koja savršeno pristaje uz izgled osobe koja ga prodaje".

Pizza je bila najpopularnija među nižim slojevima Napulja, koji je tada bio najgušće naseljeni grad u Europi. Ali izražavajući zabrinutost zbog higijene pizze, Collodi je pomiješao su svoj prijezir prema hrani s prijezirom prema gradskoj sirotinji koja ju je uglavnom jela.

Legenda o talijanskoj kraljici Margariti koja je kušala pizzu napravljenu u njenu čast, iako vjerojatno neistinita, postala je popularna dijelom zbog onoga što je simbolizirala: suosjećanje bogatih prema najskromnijim ljudima u gradu.

Masovno iseljavanje iz Napulja u zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država krajem 19. stoljeća pomoglo je širenju pizze kakvu danas poznajemo, te je ona – osvojila svijet. No puno prije toga, u Italiji je postojalo još jedno, poznatije jelo pod nazivom "napolitanska pizza". Kako smo dali naslutiti na početku teksta, radilo se o pečenoj desertnoj piti punjenom kremom od badema, a osim imena, nema nikakve veze s današnjom pizzom.

Bartolomeo Scappi, utjecajni autor kuharice talijanske renesanse, uključio je recept za pizzu alla Napoletana u svoju kuharicu iz 1570. godine, među ostalim vrstama slatke pizze. Više od tri stoljeća kasnije, 1891., Pellegrino Artusi predstavio je isto jelo u vlastitoj kuharici. La Scienza in cucina, objavljena je kada je Italija bila ujedinjena samo 20 godina, a važna je i danas jer je prva objedinila recepte iz različitih talijanskih regija i predstavila ih kao jednu nacionalnu kuhinju.

Iako je Artusi postavio temelje za moderni koncept "talijanske kuhinje", njegova knjiga ipak u prvi plan stavlja jela sjevernije Italije. Artusi je većinu svog života živio u Firenci i vjerojatno nije bio upoznat s pizzom, koja se ne pojavljuje u njegovoj kuharici.

S druge strane, uključio je još dva recepta za slatke pizze. Pizza gravida, što znači "pizza za trudnice", vrlo je slična pizzi Napoletani, ali s grožđicama i pinjolima u nadjevu.

Pizza a libretti, što znači "pizza s knjižicama", ali se ponekad prevodi kao "torta s harmonikom", potpuno je drugačija: pravokutno prženo tijesto s ljuskastim slojevima koji nalikuju stranicama knjige ili naborima harmonike. U svakom slučaju, vi probajte napraviti „staru“ verziju napolitanske pizze (na način Scappija i Artusija), slijedeći recept u nastavku.

Sastojci za koru:

  • 1 i pol šalice brašna
  • 1 šalica bijelog šećera
  • 6 i pol žlice maslaca
  • 2 i pol žlice svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak

Sastojci za punjenje:

  • ¼ šalice bijelog šećera
  • ¾ šalice punomasnog mlijeka
  • 2 i pol žlice brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • ¾ šalice ricotte
  • ½ šalice fino ljevenih oguljenih badema
  • ½ žličice ekstrakta badema
  • Korica pola limuna
  • Šećer u prahu (za posipanje na kraju)

Priprema pizze napoletane:

  1. Pustite da maslac i mast omekšaju prije nego što zajedno pomiješate 1 i pol šalicu brašna, 1 šalicu šećera, maslac, mast, 1 jaje i 1 žumanjak u glatko tijesto.
  2. Tijesto zamotajte u celofan i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a možete i preko noći.
  3. U loncu pomiješajte mlijeko, ¼ šalice šećera, 2 i pol žlice brašna i 1 jaje na laganoj vatri i miješajte drvenom kuhačom dok se ne zgusne. Umiješajte 1 žumanjak, ekstrakt badema i koricu limuna ili ekstrakt vanilije. Maknite s vatre, umiješajte ricottu i mljevene bademe i ostavite da se ohladi.
  4. Tijesto podijelite na dvije jednake polovice. Razvaljajte jednu polovicu dok ne bude dovoljno velika da pokrije dno kalupa za tortu, sa stranicama kore koje se uzdižu oko stranica.
  5. Žlicom rasporedite nadjev po kalupu za tortu i ravnomjerno ga poravnajte. Drugu polovinu kore razvaljajte u krug i pažljivo stavite preko nadjeva od kreme. Rubove dviju polovica tijesta spojite vilicom.
  6. Gornji dio kore premažite drugim žumanjkom. Pecite 45 minuta na 160 stupnjeva dok ne dobiju boju.
  7. Izvadite iz pećnice i pustite da se pizza Napoletana ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što je prekrijete i ohladite u hladnjaku.
  8. Poslužite hladno, posuto šećerom u prahu.

Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0 Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane

  • #pizza
  • #pita
  • #napulj
  • #Italija
  • #pizza napoletana
  • #recept za originalnu pizzu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Drama u Bedekovčini: Jedna osoba ozlijeđena kod srednje škole, dignut helikopter
helikopterom prebačen u Zagreb
FOTO Strava u školi u Zagorju: Dječak uboden nožem, doznali smo detalje incidenta
Lovci morali prekinuti lov zbog velikog broja poskoka
OTKAZALI LOV
Šok u Dalmaciji! Lovci se zgrozili najezdom opasnih predatora: "Bili su kamuflirani, a jedan je visio..."
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Započele javne egzekucije u Gazi
Brutalna osveta
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Na ulicama Gaze događaju se javna pogubljenja
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Lijes Halida Bešlića u grob je spustio njegov sin Dino
pretužan prizor
Halidov lijes u grob je spustio njegov sin Dino, suze nitko nije mogao suzdržati
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Godine donose izazove za tijelo
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
sport
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
tv
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
Skrivena sudbina: Hoće li odsad uvijek biti ovako?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Hoće li odsad uvijek biti ovako?
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Plantea - 12
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"

Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili

Plantea je zanimljiv hibrid koji spaja pržionicu specialty kave, kafić s posebnim kavama, čajevima i koktelima te vegetarijansku pizzeriju u istom prostoru na tri etaže i 436 kvadrata. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close