Jaja na benediktinski američko je jelo sastavljeno od tostiranog peciva, poširanih jaja, prepržene šunke i umaka Hollandaise. Iako je riječ o iznimno ukusnom jelu, neke komponente nije baš najlakše pripremiti, zbog čega ga ljudi češće naručuju u restoranima umjesto rade kod kuće.
No to ne treba biti tako. Postoje neki prečaci koji vam omogućuju da jaja na benediktinski napravite začas i u vlastitom domu za cijelu obitelj.
POŠIRANJE JAJA
"Jednostavni" recept za poširanje iziskuje da zagrijete vodu s nešto alkoholnog octa, vilicom napravite vir u vodi te u savršeni trenutak razbijete jaje i pustite da se termički obrađuje nekoliko minuta.
No isti učinak možete postići ako jaja stavite u kalup za muffine. Štoviše, kalup za muffine omogućuje vam da napravite šest do 12 poširanih jaja u isto vrijeme.
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U svako udubljenje kalupa za muffine stavite otprilike jednu žlicu vode.
3. Pažljivo razbijte jaje u udubljenje kalupa koje je prekriveno vodom. Ponovite postupak ovisno o tome koliko jaja želite "poširati".
4. Kalup za muffine stavite u zagrijanu pećnicu na osam do 10 minuta, odnosno dok jaja nisu gotova. Znat ćete da je jaje savršeno kad je žumanjak mekan pod prstom, ali ovojnica od bjelanjka termički obrađena do kraja.
Tako poširano jaje stavite preko tostiranog peciva i prepečene kriške šunke te prelijte s umakom Hollandaise.
UMAK HOLLANDAISE
Hollandaise je jedan od najtežih umaka za pripremu. Tradicionalno se radi na pari od žumanjaka u koje se postupno dodaje rastopljeni maslac. No cijeli postupak moguće je odraditi u blenderu.
Sastojci:
3 žumanjka
200 grama maslaca
1 limun
sol i papar po želji
Priprema:
1. Rastopite maslac u mikrovalnoj ili na štednjaku.
2. U blender stavite žumanjke, limunov sok, sol i papar po želji. Stavite miksati sastojke.
3. Dok se žumanjak miksa, polako dodajte rastopljeni maslac.
4. Kad ulijete sav maslac u smjesu, umak je gotov. I to je to!