Tortilla española, tortilla de patatas ili tortilla de papas tradicionalno je jelo španjolske kuhinje koje se obično jede za doručak ili brunch. Riječ je o finom španjolskom omletu koji se priprema od tek nekoliko sastojaka poput krumpira, jaja i luka.
Španjolski omlet je vrlo sličan fritati. No za razliku od fritate koja se završava u pećnici, španjolski omlet se u potpunosti peče na štednjaku.
Evo kako ga možete pripremiti i u vlastitom domu…
Sastojci za 4 do 6 osoba:
600 grama krumpira
6 jaja
1 veliki luk
biljno ulje
sol
Priprema:
1. Operite i očistite krumpre te ih narežite manje komadiće. Lagano ih posolite.
2. U velikoj tavi te na dosta ulja pecite krumpire oko desetak minuta dok ne omekšaju. Važno je da i dalje zadrže svoj oblik.
3. Stavite krumpire na stranu da se ohlade.
4. Odstranite većinu preostalog ulja na tavi te prepržite nasjeckani luk. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
5. U velikoj zdjeli istucite sva jaja dok ne dobijete uravnoteženu smjesu. Posolite ih.
6. U jaja dodajte ohlađeni luk i krumpire te sve zajedno izlijte na tavu.
7. Pecite na umjerenoj temperaturi oko sedam minuta. Sa špatulom nježno okrenite španjolski omlet i pecite još tri do pet minuta dok svi sastojci nisu do kraja termički obrađeni.
8. Razrežite poput pizze i poslužite toplo. Dobar tek!