Tortilla española, tortilla de patatas ili tortilla de papas tradicionalno je jelo španjolske kuhinje koje se obično jede za doručak ili brunch. Riječ je o finom španjolskom omletu koji se priprema od tek nekoliko sastojaka poput krumpira, jaja i luka.
Španjolski omlet je vrlo sličan fritati. No za razliku od fritate koja se završava u pećnici, španjolski omlet se u potpunosti peče na štednjaku.
Evo kako ga možete pripremiti i u vlastitom domu…
Sastojci za 4 do 6 osoba:
- 600 grama krumpira
- 6 jaja
- 1 veliki luk
- biljno ulje
- sol
Priprema:
Operite i očistite krumpre te ih narežite manje komadiće. Lagano ih posolite.
U velikoj tavi te na dosta ulja pecite krumpire oko desetak minuta dok ne omekšaju. Važno je da i dalje zadrže svoj oblik.
Stavite krumpire na stranu da se ohlade.
Odstranite većinu preostalog ulja na tavi te prepržite nasjeckani luk. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
U velikoj zdjeli istucite sva jaja dok ne dobijete uravnoteženu smjesu. Posolite ih.
U jaja dodajte ohlađeni luk i krumpire te sve zajedno izlijte na tavu.
Pecite na umjerenoj temperaturi oko sedam minuta. Sa špatulom nježno okrenite španjolski omlet i pecite još tri do pet minuta dok svi sastojci nisu do kraja termički obrađeni.
Razrežite poput pizze i poslužite toplo. Dobar tek!
Švedske palačinke od krumpira: Fine debeljuce koje najbolje pašu uz prženu slaninu +0