Uparivanje vina i jela u talijanskoj kuhinji pruža bogato iskustvo kada se pažljivo primjenjuju osnovna pravila ravnoteže okusa. Na predstavljanju našeg projekta Italian chef weekend experience posebnu smo pažnju pridali uparivanju raznih vrsta pića s talijanskim sljedovima jela. Kao i ostalim narodima na Mediteranu, Talijanima je vino vrlo važan pratitelj središnjeg obroka u danu, ali i večere, pa je tako svoje spiedine s kozicama, nektarinama i pršutom chef Stefano Cosattini upario s Martin Albus Pinotom sivim.

Martin Albus moderna su mlada vina napravljena isključivo s jednog položaja što u vinima maksimalno ističe terroir i otkriva vino sa svim njegovim posebnostima, okusima i mirisima rodnoga kraja. Ta vina s izraženijim karakterom stvorena su za one koji imaju hrabrosti probati nešto novo, a svojom kompleksnošću dat će novu dimenziju obožavanim jednostavnim talijanskim jelima.

Martin Albus vina Martin Albus vina (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Prije nego što zaronimo u detalje o tome koje vino upariti s kojom omiljenom talijanskom delicijom, važno je znati nekoliko općih pravila koja se primjenjuju pri uparivanju hrane s vinima.

Težina jela i vina: Laka jela (poput tjestenina s povrćem) najbolje se uparuju s laganijim vinima, dok teža jela (poput mesnih pečenja) zahtijevaju vino s više tijela.

Kiselost hrane i vina: Vina s većom kiselošću odlično se slažu s kiselim jelima (poput rajčica u talijanskoj kuhinji). suha i kiselija vina mogu naglasiti okuse i pročistiti nepce.

Slatkoća: Ako je jelo slatko, vino bi trebalo biti barem jednako slatko ili slađe, inače će vino djelovati kiselije nego što jest.

Umami i tanini: Umami (prirodni okus u namirnicama poput rajčica, gljiva i mesa) može pojačati gorčinu tanina u crvenim vinima, pa treba oprezno birati taninska vina uz jela bogata umamijem.

Lokalna vina uz lokalna jela: Tradicionalno se vina i jela iz istih regija često dobro uparuju jer su razvijena uzimajući u obzir jedni druge.

Sada kada znate osnovna pravila uparivanja vina s talijanskim jelima, evo koja to jela odlično pašu uz koju sortu.

Rižoto s plodovima mora i Martin Albus Pinot sivi Rižoto s plodovima mora i Martin Albus Pinot sivi (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Martin Albus Pinot sivi sa svojom voćnošću i svježinom savršeno se slaže s lakšim talijanskim jelima poput predjela, tjestenina i jela od bijelog mesa ili morskih plodova. Za riblja jela, morske plodove te lagane tjestenine i sireve idealan partner bit će i Martin Albus Sauvignon. Zahvaljujući svom neponovljivom suhom, crisp okusu odlično će se slagati i s rižotom od šparoga, školjkama na buzaru, piletinom u sezamu, salatom od hobotnice i brojnim vege menijima.

Sauvignon Martin Albus i Silvanac Zeleni donose bogatu paletu voćnih i cvjetnih aroma, koje talijanskim jelima dodaju dimenziju svježine i složenosti. Silvanac Zeleni savršeno nadopunjuje jednostavne, lagane okuse povrtnih i mesnih jela, kao i specifične pizze npr. Napolitane s pestom, burattom ili žutim rajčicama. Odlično će pasati i uz riblja lagana jela kao što su carpaccio od brancina ili zubatac u soli.  Oba vina pružaju bogatu i razigranu aromu koja se savršeno slaže s raznolikom i okusima bogatom talijanskom kuhinjom.

Rižoto s plodovima mora i Martin Albus Pinot sivi Rižoto s plodovima mora i Martin Albus Pinot sivi (Foto: Karlo Klasić)

S druge strane, Martin Albus Frankovka sa svojim zaokruženim taninima i aromama crnog voća idealna je za bogatija jela, poput mesa, pizze i jela s umacima od rajčice. U oba slučaja, s crnim i bijelim vinima, ali i onim rose, pravilno uparivanje vina s hranom može podići iskustvo blagovanja na novu razinu, donoseći harmoniju između okusa i tekstura.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Martin Albus po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju