Koliko vam se puta dogodilo da ne iskoristite kupljeno povrće do kraja u jednom jelu pa kasnije žalite za onim što je propalo u frižideru? Donosimo vam praktične savjete uz koje je lakše omiljeno zimsko povrće sačuvati svježe u frižideru i uz to predlažemo jela u kojima ćete ga smazati s guštom. 

1. Luk

Bez svježeg luka nema gotovo nijednog jela. Nezaobilazan je sastojak i poboljšat će okus brojnih juha, salata, tjestenina, variva i umaka. Najbolje od svega? Nije skup i ima dug rok trajanja. Pohranite ga na hladno i tamno mjesto u mrežici te će ostati svjež mjesec dana i više.

Varivo od leće s kobasicama i lukom Varivo od leće s kobasicama i lukom (Foto: Shutterstock)

2. Kupus

Zamotan u plastičnu foliju te stavljen u hladnjak, kupus će ostati svjež duže od mjesec dana. Ova niskokalorična namirnica iz porodice kupusnjača bogata je vitaminom A i C, kalijem i kalcijem te je svakako vrijedi uvrstiti na jelovnik što je češće moguće. Ako je ikako moguće, kupus jedite sirov. Iskoristite ga za pripremu finih salata ili ga dodajte tjestenini te napravite krpice sa zeljem, pravu zimsku poslasticu.

Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom (Foto: Shutterstock)

3. Mrkva 

Iako je bogata vlaknima i vitaminom C, najvažnije što mrkva nosi svakako je beta-karoten. Prema istraživanjima, mrkva je najznačajniji izvor beta-karotena, a jednom kad naše tijelo konzumira beta-karotene, pretvara ih u vitamin A, koji je izuzetno važan za imunosni sustav, ali i pomaže srcu, bubrezima i plućima da rade kako treba. Zahvaljujući obilju karotenoida mrkva je izvrsna za zaštitu staničnih oštećenja djelovanjem slobodnih radikala jer usporava stanično starenje. Također nudi zaštitu i protiv upala organizma.

Može se naći u trgovinama tijekom cijele godine, a uz pravilno skladištenje potrajat će nekoliko tjedana. Važno je ukloniti eventualnu vlažnost s mrkve papirnatim ručnikom prije spremanja u hladnjak. Dodajte ih omiljenim juhama, varivima, gulašima i salatama, ili ih jedite samostalno kao zdravi međuobrok.

5. Celer

Vrlo hranjiva namirnica koja snižava krvni tlak te smanjuje razine hormona stresa – kortizola u tijelu. Stapke i glava celera u hladnjaku će ostati svježa nekoliko tjedana, a pomoći će vam aromatizirati brojne juhe, variva i umake. Naribani i svježi plod glave celera posebno se dobro slaže s jabukama. Naribajte ih zajedno i pripremite ukusnu salatu.

Celer, mrkva i luk sastavni su dio brojnih juha Celer, mrkva i luk sastavni su dio brojnih juha (Foto: Getty Images)

6. Bundeva

Bundeve su prave male riznice hranjivih tvari – bogate su vitaminima A, C, E i K, kao i onima iz grupe B, imaju dosta kalija, kalcija i željeza, ali i prehrambenih vlakana. Zahvaljujući debeloj kori imaju dug rok trajanja. Neke vrste bundeva izdržat će i tri mjeseca bez držanja u hladnjaku. Najlakši način za pripremu: očistite ih od koštica, narežite na manje komade pa ih ispecite s malo maslinova ulja, soli, papra i kumina. Poslužite kao prilog ili dodajte u salatu. Dobar tek!

Za kupnju uvijek svježeg povrća istražite police obližnjeg Lidla i nesmetano uživajte u pripremi pravih zimskih delicija s kojima ćete namiriti tijelo sa svim potrebnim vitaminima i mineralima. Uz svježe povrće, ne zaboravite i na Lidlov asortiman svježeg voća, koje će dodatno osnažiti vaše tijelo i sačuvati imunitet od prehlada koje se javljaju zimi. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju