U novom izazovu MasterChefa kandidati su dobili zadatak pokazati kako se snalaze s portobello gljivama, a mnogi su se s njima susreli prvi put.

"Portobello gljive spadaju u porodicu šampinjona. Kad ih uspoređujemo s drugim gljivama, nisu toliko intenzivne kao primjerice vrganji ili lisičarke, nego su nježne. Osjeti se zemljana nota, ali su blage. Nešto poput malo intenzivnijeg šampinjona. Odlične su za mariniranje i pečenje, mogu se jesti sirove. Velike su i s njima možeš raditi što želiš", objasnio je član žirija Melkior Bašić natjecateljici. Gain zadatak u testu kreativnosti bio je odabrati glavnu namirnicu s kojom će kuhati svi kandidati. Kako je prošao test kreativnosti, možete pogledati ovdje.

Nove epizode MasterChefa pratite od ponedjeljka do četvrtka na Novoj TV. 

Portobello - 1 Portobello - 1 (Foto: Shutterstock)

Kako biste i kod kuće pripremili slasna jela s portobello gljivama, odaberite svježe primjerke. Klobuci na rubovima trebaju biti čvrsti, a ako su mekani, bolje ih je preskočiti. Nedostaje li im pokoji odlomljeni komadić, to neće predstavljati problem, ali pripazite da su ipak poprilično cijele. Prije kuhanja gljive temeljito očistite, istrljajte im klobuke papirnatim ručnikom ili čistom kuhinjskom krpom. Budući da upijaju vodu kao spužve, nemojte ih smočiti.

Zbog čvrste teksture portobello gljive izvrsne su na roštilju, a sposobnost upijanja čini ih izvrsnima za mariniranje. Možete ih i pirjati na maslacu ili maslinovu ulju na tavi kako bi se karamelizirale. Odlične su u kombinaciji s kremastim umacima za rižota i tjestenine, kao i u jelima iz pećnice. Osim toga, izvrsna su zamjena za meso u burgerima jer zadržavaju oblik tijekom pečenja. Klobuke jednostavno možete napuniti omiljenim nadjevom i ispeći ih u pećnici. 

Sastojci za punjene gljive:

  • 350 g portobello gljiva
  • 1 češanj češnjaka
  • 30 ml maslinova ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 1/2 žličice suhe majčine dušice
  • 10 g maslaca
  • 1 žlica naribanog parmezana
  • 50 g mozzarelle

Priprema punjenih gljiva:

  1. Zagrijte pećnicu 200 °C. Očistite portobello gljive i uklonite stapke. Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite. Lagano nauljite posudu za pečenje i stavite gljive na vrh u jednom sloju, otvorenom stranom prema gore.
  2. U manjoj posudi pomiješajte ulje, češnjak, majčinu dušicu te malo soli i papra pa prelijte svaku gljivu. Svaki klobuk napunite tankom kriškom maslaca.
  3. Pecite gljive oko 15 minuta dok ne omekšaju.
  4. Dok se peku, naribajte mozzarellu i pomiješajte je s parmezanom. Nakon 15 minuta gljive pospite sirom i vratite u pećnicu na oko 5 minuta dok se sir ne otopi i postane nježno zlatne boje.

Novi restoran na Hvaru kojem turisti ostavljaju fantastične recenzije na internetu Autorica kuharice Dominka Juzbašić vegetarijanka je već 25 godina Ponuda restorana Masha Vegeteria Vegetarijanska ponuda restorana Masha Vegeteria +3 Ponuda restorana Masha Vegeteria

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju