Kad se meso peče na kostima ima snažniji i bolji okus. Istovremeno, kost može izgledati neugledno na tanjuru, pa su neki kuhari skloniji njegovom odstranjivanju uslijed termičke obrade.

Kupite li, primjerice, svinjski kotlet bez kosti (ili ga odstranite sami) trebate znati da je takav odrezak podložniji presušivanju. Upravo zato treba paziti na vrijeme pečenja.

5 savjeta za kuhanje savršenog svinjskog kotleta bez kosti:

1. Izvadite meso iz hladnjaka, posolite ga i popaprite sa svake strane i ostavite ga na kuhinjskom pultu da dosegne sobnu temperaturu. Sol će ući u meso, i olakšati vam kasniju termičku obradu.

2. Odreske stavite na vruću tavu kako bi postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji okus mesa. Ukoliko imate kotlete s vidljivim bijelim masnim pojasom na vanjskom rubu odreska, u tavicu prvo stavite ovaj dio kako bi otopili većinu masnoće.

3. Meso pecite sa svake strane oko tri do četiri minute. Ako je odrezak deblji od 1,5 do 2 centimetara možete produljiti vrijeme pečenje za jednu do dvije minute.

Meso je dobro pečeno kada u sredini doseže temperaturu od oko 65 Celzijeva stupnja, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom.

4. Minutu prije kraja pečenja u tavicu ubacite komadić maslaca, češanj češnjaka i grančicu timijana. Ovaj će potez stvoriti mirisnu začinsku tekućinu idealnu za podlijevanje odreska.

5. Pustite da meso odstoji tri do četiri minute prije nego što ga razrežete ili poslužite uz sezonsku salatu i najkremastiji pire od krumpira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju