Jeste li ikad pogledali film „Pohane zelene rajčice“? Dirljiva priča iz 1991. govori o prijateljstvu između dvije žene i nabijena je emocijama jer nam pokazuje da ljubav nadmašuje sve životne nedaće. A ljubav, kao što znamo, ide kroz želudac…

Inspirirani ovim filmskim klasikom, pripremili smo recept za pohane zelene rajčice – tradicionalno američko južnjačko jelo. Gastro povijest piše da su ovo jelo u Ameriku donijeli židovski imigranti u 19. stoljeću, ali tada još uvijek nije bilo upisano u niti jednu kuharicu.

Nakon što je spomenuti film doživio veliki uspjeh, ljudi su sve češće počeli pohati zelene rajčice i posluživati ih kao profinjeno predjelo.

Nedozrelu zelenu rajčicu možete iskoristiti na puno načina. Često ih kiselimo i pravimo ukusne zimnice, a mnogi će se složiti da su najukusnije pohane.

Ovo jelo je izvrsno za vruće ljetne dane jer nećete puno vremena provesti u kuhinji, a jednostavnim kulinarskim postupkom, koji nam je svima poznat, dobit ćete inovativno jelo.

Sastojci za pohane zelene rajčice:

  • 1/2 kg zelenih rajčica (birajte veće rajčice, jednake veličine)
  • 200 ml kefira
  • 2 jaja
  • kukuruzno brašno ili palenta
  • krušne mrvice
  • sol, kajenski papar, crvena mljevena paprika, češnjak u granulama, bosiljak, origano)
  • limun

Za umak:

  • 2 kisela vrhnja
  • 1 vrećica light majoneze
  • sok pola limuna
  • češnjak
  • kopar
  • vlasac
  • 2 žlice maslinova ulja

Priprema pohanih zelenih rajčica:

  1. Rajčice narežite na debljinu prsta. Posolite i popaprite.
  2. U krušne mrvice dodajte sve začine.
  3. Rajčicu prvu uvaljajte u kukuruzno brašno (ili palentu), potom u razmućena jaja s kefirom pa u aromatizirane krušne mrvice.
  4. Pržite u dubokom ulju do zlatne boje.
  5. Gotove rajčice stavite na papirnati ubrus kako bi se riješili viška masnoće.
  6. Za umak pomiješajte sve sastojke.
  7. Poslužite kao predjelo, prilog, ili glavno jelo.

Dobar tek! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju