Jeste li ikad pogledali film „Pohane zelene rajčice“? Dirljiva priča iz 1991. govori o prijateljstvu između dvije žene i nabijena je emocijama jer nam pokazuje da ljubav nadmašuje sve životne nedaće. A ljubav, kao što znamo, ide kroz želudac…
Inspirirani ovim filmskim klasikom, pripremili smo recept za pohane zelene rajčice – tradicionalno američko južnjačko jelo. Gastro povijest piše da su ovo jelo u Ameriku donijeli židovski imigranti u 19. stoljeću, ali tada još uvijek nije bilo upisano u niti jednu kuharicu.
Nakon što je spomenuti film doživio veliki uspjeh, ljudi su sve češće počeli pohati zelene rajčice i posluživati ih kao profinjeno predjelo.
Nedozrelu zelenu rajčicu možete iskoristiti na puno načina. Često ih kiselimo i pravimo ukusne zimnice, a mnogi će se složiti da su najukusnije pohane.
Ovo jelo je izvrsno za vruće ljetne dane jer nećete puno vremena provesti u kuhinji, a jednostavnim kulinarskim postupkom, koji nam je svima poznat, dobit ćete inovativno jelo.
Sastojci za pohane zelene rajčice:
- 1/2 kg zelenih rajčica (birajte veće rajčice, jednake veličine)
- 200 ml kefira
- 2 jaja
- kukuruzno brašno ili palenta
- krušne mrvice
- sol, kajenski papar, crvena mljevena paprika, češnjak u granulama, bosiljak, origano)
- limun
Za umak:
- 2 kisela vrhnja
- 1 vrećica light majoneze
- sok pola limuna
- češnjak
- kopar
- vlasac
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema pohanih zelenih rajčica:
- Rajčice narežite na debljinu prsta. Posolite i popaprite.
- U krušne mrvice dodajte sve začine.
- Rajčicu prvu uvaljajte u kukuruzno brašno (ili palentu), potom u razmućena jaja s kefirom pa u aromatizirane krušne mrvice.
- Pržite u dubokom ulju do zlatne boje.
- Gotove rajčice stavite na papirnati ubrus kako bi se riješili viška masnoće.
- Za umak pomiješajte sve sastojke.
- Poslužite kao predjelo, prilog, ili glavno jelo.
Dobar tek!