Uz drevne vještine konzerviranja hrane narodi diljem svijeta produljivali su rok namirnicama bez pomoći hladnjaka, a neke od njih koriste se i danas. Većinu je pak zamijenila moderna tehnologija, ali zauvijek su se upisale u povijesti civilizacije.

Chuño

Chuño je smrznuti, osušeni krumpir koji su „izumile“ Inke. Radi se o načinu čuvanja sorte krumpira otporne na mraz izlaganjem niskim noćnim temperaturama u Andama. Nakon što bi se krumpir smrznuo Inke bi ga ostavile na suncu i tako sačuvale od propadanja.

Kiviak

Kiviak je tradicionalna zimska hrana Inuita. Specijalitet s Grenlanda pravi se o morskih ptica koje se čuvaju u utrobi tuljana. Kako bi se pripremila ova delicija potrebno je tuljana napuniti sa stotinjak ptičica auk, zajedno s kljunom i kandžama. Tuljan se zašije, zapečati mašću i zakopa ispod ogromnog kamena na sedam mjeseci. Kad se iskopa, odbaci se višak, a specijalitet poslužuje na svečanostima.

Pemmikan

Sjevernoamerička plemena tijekom zime su ostajala zdrava i sita zahvaljujući pemmikanu, mješavini suhog mesa, začina i loja. Energetska bomba pružala im je dovoljnu količinu masti i proteina kako bi preživjeli u surovim uvjetima.

Plijen u masti

U Brazilu tradicionalne zajednice bi kuhale svoj plijen i ostavljale ga potopljenog u masnoću radi očuvanja mesa kako bi se imala čime prehraniti tijekom nestašice hrane.

Aaruul

Skuta je bila jedna je od glavnih namirnica mongolskih nomadskih naroda. Tijekom ljeta skupili bi dovoljnu količinu mlijeka od kojeg bi pripremali aaruul prokuhavanjem kako bi se zgusnulo, a potom ga stavljali u vrećicu od fine tkanine te opteretili kamenjem ili drvetom. Ljepljivi komadići bi se potom oblikovali i ostavili da se suše na suncu.

Prešano meso

Turski konjanici nekoć bi mesom punili džepove na bočnim stranama sedla. Dok bi jahali, nogama bi ga pritiskali i prešali.

Rukuri

U središnjoj Keniji Kikuyi su meso čuvali tako što su ga pekli, a zatim obilno premazivali medom. Ova poslastica zvala se rukuri, a zahvaljujući njoj kenijska plemena bila bi sita danima.

Festival planinarenja na Pagu: Dođite na Highlander Mars on Earth 2023 Highlander Mars on Earth 2023 - 7 Highlander Mars on Earth 2023 - 6 Highlander Mars on Earth 2023 - 5 +4 Highlander Mars on Earth 2023 - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju