Vještina i brzina neke su od ključnih kvaliteta dobrih kuhara, a natjecatelji MasterChefa su na teži način naučili i da je higijena, odnosno čistoća radne jedinice i važnija od toga. U posljednjem izazovu natjecatelji su iz kutije iznenađenja koja kandidate odvodi na egzotične lokacije trebali pripremiti slasna jela, ali ovoga puta žiri je naglasak stavio i na urednost. Neurednost je Tina stajala diskvalifikacije iz izazova.

"Od sad pa ubuduće čistite tijekom kuhanja“, napomenuo je Stjepan Vukadin, koji se naljutio kad je vidio kako izgleda Tinova radna ploha. Kad je podigao Tinov tanjur, koji je bio na neurednoj radnoj jedinici, ispod njega je vidio tekućinu za koju je Tin kasnije kazao da se radi o tekućini od pileta.

"Zanimljiv je tanjur, ali nećemo ga kušati, jer je bio na ovakvoj radnoj površini“, kazao mu je chef Stjepan, dajući do znanja koliko je važno održavati čistoću tijekom kuhanja.

Kad je riječ o čistoći u restoranu tu nema rasprave jer šlampavost goste može stajati zdravlja, a ugled chefa srozati se preko noći. No jednako tako trebamo paziti i kod kuće, pogotovo kada radimo s lako kvarljivim namirnicama kao što su meso ili riba. Prilikom kuhanja s piletinom treba biti osobito oprezan zbog opasnosti od salmonele koja se brzo i lako prenosi s mesa.

MasterChef - 2 MasterChef - 2 (Foto: Nova TV)

Čišćenje tijekom kuhanja 

Kako se ne bismo zarazili potrebno je tijekom kuhanja dobro oprati sve što je bilo u doticaju s mesom: počevši od sudopera, daske za rezanje pa do spužvica kojima smo čistili radne površine.

Bez ispiranja mesa 

Preporuka je i da se pileće meso ne pere prije pripreme jer se bakterije lako šire pomoću kapljica vode i ostaju na odjeći, rukama i dijelovima kuhinje. Ispiranje piletine prije pripreme dilema je koja izaziva rasprave, što možete provjeriti ovdje. 

Posebna daska za rezanje 

Kako bi se spriječio rizik od zaraze salmonelom najbolje je imati posebnu dasku samo za meso, a drugu koristiti za sjeckanje ostalih namirnica.

Držanje u hladnjaku 

Također, meso odmah nakon kupnje treba spremiti u hladnjak i ne držati ga na sobnoj temperaturi.

Odmrzavanje 

Savjetuje se odmrzavati piletinu u hladnoj vodi. Piletina se nikako ne odmrzava izvan hladnjaka, također kako bi se spriječio rizik od zaraze.

Prava temperatura 

Razboljeti se možemo i ako jedemo meso koje nije dovoljno pečeno pa ako naiđete na piletinu koja je krvava nakon kuhanja nemojte je konzumirati. Prilikom pripreme piletine znat ćete da je gotova kada unutarnja temperatura bude 74 stupnja Celzijevih.

Je li ovo najbolja pizza u Rijeci? Picajol koji radi čudo od brašna i vode Pizza mortadella u pivnici Cont u Rijeci Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 11 Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 10 +9 Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 9


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju