Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela iz azijskih restorana. Originalni recept za piletinu generala Tsoa osmislio je tajvanski chef Peng Chang-Kuei sredinom 1950-ih, a ime duguje heroju po imenu Zuo Zongtang (ili Tso Tsung-t’ang). Do 1970-ih jelo je postalo hit zahvaljujući njujorškim chefovima Davidu Kehu i TT Wangu koji su ga popularizirali. Prženi komadi piletine obložene tijestom poslužuju se u gustom slatko-ljutom umaku, često s brokulom i rižom te sjemenkama sezama, a toliko su ukusni da će se o njima pričati još dugo nakon što ih pripremite... 

Sastojci za piletinu generala Tsoa:

  • 60 ml pilećeg temeljca ili vode
  • 2 žlice manje slanog sojina umaka
  • 2 žlice umaka hoisin
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica rižina octa
  • 1 žličica sezamova ulja
  • 70 g škrobnog brašna
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice pahuljica crvene paprike
  • 700 g piletine (otkošteni pileći bataci ili prsa bez kostiju i kože)
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice ulja
  • 3 mlada luka
  • riža (prema želji)

Piletina generala Tsoa Piletina generala Tsoa (Foto: Shutterstock)

Priprema piletine generala Tsoa:

  1. Napravite umak. U maloj posudi umutite juhu ili vodu, sojin umak, hoisin, smeđi šećer, ocat, sezamovo ulje, žličicu škrobnog brašna, đumbir i pahuljice crvene paprike. Stavite na stranu.
  2. Piletinu narežite na komade od 2,5 cm. Posolite je i uvaljajte u preostalo škrobno brašno i miješajte rukama dok se ravnomjerno ne obloži, odvajajući sve komade koji su zalijepljeni.
  3. Ispecite piletinu u dvije ture. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i rasporedite je u ravnomjeran sloj. Pržite bez miješanja 4 do 5 minuta. Okrenite i nastavite pržiti dok se ne ispeče s druge strane, još 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur. Dodajte preostalu žlicu ulja u tavu i ispecite ostatak pa izvadite na tanjur.
  4. U tavu dodajte sjeckani mladi luk i pržite ga 30 sekundi pa ulijte umak i piletinu. Pržite neprestano miješajući dok se umak ne zgusne i ne obloži piletinu, 30 sekundi do minute. Po želji poslužite uz rižu.

Bombe pune okusa: Trikovi uz koje će smokve dulje ostati svježe Domaći liker od smokava Tart sa smokvama Smokve - 2 +1 Smokve - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju