Većina nas voli uživati u dobroj kapljici vina, ali kada se pruži prilika da isprobamo vrhunsko arhivsko vino koje je odležalo nešto više od petnaest godina, o ovom vinu želimo znati više. Razgovarali smo s Klaudiom Jurčićem, poznatim hrvatskim sommelierom koji je višestruko nagrađivan za svoje znanje i talent u poznavanju vina.

Iz probrane berbe sa starih vinograda u Sv. Nedjelji na Hvaru proizvedeno je arhivsko vino vinarije Zlatan otok, Plavac barrique iz 2006. godine. Arhivsko vino, prema zakonskoj definiciji u Hrvatskoj, je vino koje je u podrumskim uvjetima odležalo pet godina, a od toga najmanje tri u boci. No, važno je istaknuti da u tom vremenskom periodu vino mora dobivati na kvaliteti, odnosno sazrijevati u pozitivnom smjeru, ističe Klaudio Jurčić. Za vrijeme odležavanja bitni su temperatura podruma, vlažnost te prostor u koji ne dopire sunčeva svjetlost.

Vina poput Plavca barrique prava su rijetkost u Hrvatskoj. Malo je vinarija i vinara koji se odlučuju proizvoditi arhivsko vino jer je zbog dugog vremenskog perioda tijekom kojeg nastaju te svih visoko postavljenih razina kvalitete teško zadovoljiti sve uvjete i na kraju kupcu ponuditi ono što se od takvog vina očekuje. Vinarija Zlatan otok s Hvara je u tome uspjela, a kako bi do nepca znatiželjnih kušača došao ekskluzivni proizvod koji će očarati i okusom i mirisom, odlučili su se na još jedan dodatni korak.

Svaka butelja začepljena je dugim čepom, što pomaže u smanjenju doticaja vina sa zrakom. Umjesto aluminijske kapice, ovo je vino zapečaćeno voštanom kapicom. A kako bi se postigla najviša moguća razina ispravnosti vina, svaka butelja Plavca barrique, koja je sada dostupna na hrvatskom tržištu, odčepljena je i ponovno začepljena, što zapravo govori da je svaka butelja pojedinačno ispitana i da je njihova kvaliteta apsolutno osigurana.

Ovaj ekskluzivni proizvod, rijetkost na hrvatskom tržištu, je na policama Lidla. Na taj način Lidl, koji već petnaest godina otvara svoja vrata kupcima u Hrvatskoj, želi obilježiti desetljeće i pol postojanja te kao zahvalu svojim kupcima ponuditi proizvod koji neće moći pronaći nigdje drugdje. Cijena ovog proizvoda u fine dining restoranima često seže i do 1000 kuna po butelji, a Lidl je osigurao cijenu na koju su njegovi kupci navikli.

''Nemamo svaki dan priliku kušati vino staro petnaest godina. Plavac barrique je petnaest godina odležavao u podrumskim uvjetima. Takva vina imaju svoju čar. Razvijaju posebne arome, posebne mirise. Vino koje definitivno nosi epitet velikog vina, što znači da je to vino koje reflektira tlo, klimu i sve ono što ga okružuje te filozofiju vinara koji ga radi. Samim time je vrlo posebno i ne susrećemo se često s takvim vinima na tržištu i bilo bi dobro da za neku posebnu priliku možemo takvo vino otvoriti i probati ga'', rekao je Klaudio Jurčić.

Savjeti sommeliera za apsolutno uživanje u ovoj rijetkoj vinskoj poslastici

1. Vino servirajte na temperaturi od 16 stupnjeva

2. Ispijajte vino iz čaše većih dimenzija

3. Ako imate dekanter, vino bi trebalo dekantirati. Dekantiranje odvaja bistru tekućinu od taloga koji nastaje s vremenom. Vinski talog nije nikakva negativna pojava, već su to soli vinske kiseline koje nastaju zato što vino u butelji nije mrtva tekućina, već živi proizvod koji se uvijek mijenja.

4. Plavac barrique je najbolje poslužiti uz bogatu, strukturnu hranu, poput steakova, mesa divljači ili odležanih sireva.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju